Portretul „Eva”, realizat de Constantin Brâncuşi în a doua călătorie făcută în România, în 1937, pentru construcţia ansamblului monumental de la Târgu Jiu, va putea fi văzut în expoziţia aniversară ce reuneşte opere simbol semnate de Constantin Brâncuşi, la Palatul Cesianu-Racoviţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Desenul este unic, reprezentând o reluare a temei sculpturii sale în lemn „Eve” din 1916. Piesa este completată şi de portretul lui Constantin Brâncuşi, realizat la Paris în 1932.

Obiecte personale ale lui Constantin Brâncuşi, alături de experienţa new media „AiBrâncuşi” şi cafea cu artă sunt elementele care vor defini Ziua Naţională Constantin Brâncuşi la Palatul Cesianu-Racoviţă, în weekendul 18-19 februarie.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Alături de valoroasele portrete, revine în faţa publicului larg şi creaţia „Le Crocodile”, care face parte din seria experimentelor de atelier realizate în plumb de celebrul sculptor. Totodată, revin în faţa publicului şi două scrisori de dragoste dintre părintele sculpturii moderne, Constantin Brâncuşi şi una dintre iubirile renumitului sculptor, Florence Meyer, dansatoare modernă americană, cunoscută şi pentru pasiunea sa pentru fotografie. Corespondenţa a fost scrisă de-a lungul a două decenii, atât cât a durat impresionanta poveste de iubire, în ciuda diferenţei de vârstă dintre cei doi.

O altă impresionantă piesă ce va completa expoziţia este andreaua din metal, cu dop de şampanie cu foaie de oţel imprimată „Torino Ballor”, confecţionată de Constantin Brâncuşi pentru pictoriţa Natalia Dumitrescu.

„Brâncuşi a promovat ideea că arta poate fi universală şi că poate servi ca o limbă comună pentru oameni din diferite culturi şi naţionalităţi. După acest exemplu, ne propunem să promovăm figura emblematică a lui Constantin Brâncuşi, care a marcat semnificativ arta modernă şi cultura în general, fiind un exemplu pentru contemporani. Nu am creat, aici la Palatul Cesianu-Racoviţă, doar un eveniment de marcare a 147 de ani de la naşterea celui mai important şi inovator artist al secolului XX, ci o adevărată experienţă de a descoperi şi de a trăi arta. Vom trăi un weekend brâncuşian sub semnul iubirii infinite pentru cel care a avut curajul să revoluţioneze arta universală”, a declarat Alina Panico, director PR şi comunicare.

Ziua Naţională Constantin Brâncuşi la Palatul Cesianu-Racoviţă va fi completată de o experienţă new media „AiBrâncuşi”. Aplicaţia Instagram @a10byartmark permite accesul la un filtru realizat prin intermediul realităţii augmentate către portretul lui Constantin Brâncuşi şi la un quiz virtual. Astfel, vizitatorii care păşesc pragul Palatului Cesianu-Racoviţă vor avea parte de o amintire-simbol de Ziua Naţională Constantin Brâncuşi în format digital.
Întreaga experienţă de la Palatul Cesianu-Racoviţă va fi completată de o cafea originală Artmark, însoţită de ilustraţiile artistului Andrei Costache şi de tradiţionalele citate ale lui Constantin Brâncuşi. Cafeaua cu artă va însoţi vizitatorul în expoziţia de la Palatul Cesianu-Racoviţă şi va aduce acel strop de inspiraţie specific creativităţii lui Brâncuşi.

Sâmbătă şi duminică, Palatul Cesianu-Racoviţă se transformă într-un loc care face legătura între opera şi activitatea lui Constantin Brâncuşi şi contemporanii iubitori ai creaţiei artistului.

Expoziţia aniversară şi acţiunile omagiale se vor desfăşura sâmbătă şi duminică, 18-19 februarie, în intervalul orar 10:00-20:00.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.