O vioară Stradivarius, extrem de rară şi de valoroasă, a revenit pe scenă, cu ocazia unui concert ce a avut loc la New York, la 36 de ani după ce a fost furată, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Instrumentul a fost ”vedeta”unui concert susţinut de Mira Wang, studentă a fostului proprietar al viorii, celebrul violonist Roman Totenberg.

Cele trei fiice ale violonistului - Jill, Amy şi Nina - s-au aflat în public, luni.

Roman Totenberg a murit în 2012 la vârsta de 101 ani. A fost considerat un violonist extrem de talentat încă din copilărie în ţara lui de origine, Polonia, şi a cumpărat această vioară Stradivarius, fabricată în secolul al XVIII-lea şi cunoscută sub numele ”Ames Stradivarius”, în anul 1943.

Viorile create de Antonio Stradivari sunt considerate printre cele mai bune din lume şi valorează milioane de dolari.

”Ames Stradivarius” a dispărut în momentul în care Roman Totenberg stătea de vorbă cu câţiva admiratori, după un concert.

Vioara a reapărut pe piaţă abia în 2015, atunci când o femeie a dorit să o evalueze, după ce o moştenise de la soţul ei decedat. Bărbatul, fost elev al lui Totenberg, a fost bănuit la un moment dat că o furase, dar nu a fost pus niciodată sub acuzare, din cauza lipsei de dovezi.

Mira Wang a spus că acel concert de luni seară a fost marcat de tristeţe, deoarece Roman Totenberg nu a trăit să îşi vadă recuperată celebra vioară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.