Expoziţia „Marea retrospectivă a picturii româneşti contemporane din colecţiile Soleil de l'Est‟, care include 100 de tablouri semnate de pictori români contemporani, va avea vernisajul vineri, 5 aprilie, de la ora 18.00, în galeria ICR Stockholm. Evenimentul, curatoriat de Michel Gavaza, va include o prezentare de tablouri de pictură contemporană, o conferinţă despre arta românească recentă şi proiecţii cu reportaje realizate în timpul rezidenţelor artiştilor români în Franţa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentul de la ICR Stockholm este cea mai mare expoziţie de pictură românească pe care Asociaţia Soleil de l'Est o organizează în parteneriat cu Institutul Cultural Român, cuprinzând 100 de tablouri, semnate de 30 de pictori români contemporani.

Printre tablourile expuse în galeria ICR Stockholm se vor număra lucrări semnate de pictori cunoscuţi din România - printre care Petre Achiţenie, Gheorghe I. Anghel, Sorin Ilfoveanu, Suzana Fântânariu,  Ştefan Pelmuş, Ion Sălişteanu - sau din Suedia - Ligia Podorean-Ekström şi Constanţiu Mara.

„Relevanţa acestui eveniment este dată de faptul că lucrările ce vor fi expuse în Suedia au fost create în Franţa de 30 de pictori români, sub influenţa impresiilor şi a emoţiilor pe care le-au trăit cu ocazia participării la rezidenţele de artişti conduse de Soleil de l’Est, prin cunoaşterea aprofundată a patrimoniului francez de pe Valea Loarei, cu celebrele castele, şi din Midi, la Collioure, leagăn şi capitală mondială a fauvismului‟, a declarat curatorul Michel Gavaza.

„Asociaţia culturală Soleil de l’Est, creată în 1994 în Franţa, de un grup de cunoscători ai artelor din Europa de Est, are ca misiune principală promovarea creaţiei picturale contemporane din România. Expoziţia de la ICR Stockholm are o deosebită importanţă prin faptul că prezintă atenţiei publicului suedez o selecţie de lucrări realizate de prestigioşi pictori contemporani români‟, a subliniat curatorul.

Expoziţia „Marea retrospectivă a picturii româneşti contemporane din colecţiile Soleil de l'Est‟ va fi deschisă în perioada 5 aprilie-20 mai, făcând parte şi din programul cultural propus de ICR Stockholm în cadrul Nopţii Culturale a oraşului Stockholm în data de 20 aprilie. 

Asociaţia culturală internaţională ”Soleil de l’Est” a fost creată în anul 1994 de operatorul cultural Michel Gavaza, stabilit în Franţa din 1987. Asociaţia Soleil de l’Est a organizat, împreună cu parteneri, 170 de expoziţii  în cei 30 ani de activitate. Asociaţia a editat 20 de cărţi şi cataloage de artă, printre care prestigioasele Présences de la peinture contemporaine roumaine en France avec Soleil de l’Est, publicate în două volume, şi Soleil de l’Est - vingt ans d’activité.  Lucrările ce vor fi expuse la ICR Stockholm sunt reproduse şi în albumul Presences de la peinture contemporaine roumaine en France avec Soleil de l’Est, publicat la Editura ICR, în anul 2013.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.