O sculptură hiperrealistă a lui Pablo Picasso, din silicon şi cu păr uman, a fost expusă în Malaga, oraşul natal al pictorului cubist, într-o expoziţie menită să reflecte probleme oraşelor supraaglomerate de turişti, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Artistul spaniol Eugenio Merino a realizat o lucrare, care îl are ca model pe celebrul pictor suprarealist Pablo Picasso, pe care a intitulat-o "Picasso died here", scrie Reuters. 

Un model în mărime naturală al lui Picasso cu ochii închişi şi mâinile împreunate, stă întins pe o plintă din marmură, în Malaga, acolo unde a trăit artistul. 

Picasso, care şi-a transformat subiecţii în lucrări abstracte cubiste, este imortalizat într-o sculptură stranie, îmbrăcat în celebrul său tricou cu dungi albastre şi albe, pantaloni albi de jerseu şi pantofi negri din pânză. 

Lucrarea, realizată din silicon, răşină şi fibră de sticlă, cu păr uman şi haine veritabile, de înălţimea pictorului, 1,64 metri, a fost creată de artistul spaniol Eugenio Merino, mai cunoscut pentru modelele sale hiperrealiste de dictatori morţi, precum cel al lui Francisco Franco în interiorul unui frigider de coca-cola. 

Picasso stă întins într-un mic spaţiu de la institutul cultural Alliance Francaise din Malaga. 

Merino declară că expoziţia, care reprezintă un magazin de suveniruri, este menită să reflecte problemele din turism. El spune că "Malaga a devenit un oraş turistic care nu mai reflectă nevoile locuitorilor lui". Realizatorul lucrării mai spune că adesea turismul este nociv pentru comunităţile locale, determinându-i pe oameni să plece din casele lor din cauza creşterii preţurilor şi atrăgând numeroşi turişti care vor consuma resursele locale.

Turiştilor li se permite să facă fotografii cu sculptura, lucru care a fost interzis în multe muzee. 

Pablo Picasso s-a născut în 1881 la Malaga, în Spania, şi a murit în 1973, în Franţa. A fost una dintre cele mai puternice personalităţi culturale ale lumii, un geniu al secolului al XX-lea, pictor, sculptor, gravor, ceramist. A studiat artele frumoase la Academia din San Fernando, una dintre cele mai cunoscute şcoli de artă spaniole. Tabloul ”Domnişoarele din Avignon” marchează începutul perioadei cubiste.

A pictat ”Femei alergând pe plajă”, în 1922, şi ”Naiul”, în 1923 - considerat unul dintre cele mai importante tablouri din perioada clasicistă. Celebrul ”Guernica” (1937) a fost prezentat la Expoziţia Mondială din Paris. Picasso a lucrat enorm, a devenit popular şi a strâns o avere considerabilă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.