O lucrarea a artistei române Andra Ursuţa, „Untitled”, va fi instalată, în 2028, pe soclul din Trafalgar Square, cunoscut sub numele de The Forth Plinth, anunţă The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Piaţa Trafalgar din Londra există un piedestal liber, The Forth Plinth, care este folosit ca loc pentru lucrări de artă şi instalaţii temporare. Acesta a devenit o platformă dinamică pentru arta şi dezbatere contemporană, aruncând o nouă lumină asupra pieţei istorice din Londra, renumită pentru reperele sale, inclusiv National Gallery.

O sculptură din bronz care aduce un omagiu unei femei de culoare şi o alta ce reprezintă o persoană pe un cal turnată într-o răşină de culoare verde, vor fi următoarele două lucrări de artă instalate în centrul Londrei.

Lucrările realizate de Tschabalala Self şi Andra Ursuţa au fost selectate dintr-o listă scurtă care îi includea pe Veronica Ryan, Thomas J Price, Chila Kumari Singh Burman, Gabriel Chaile şi Ruth Ewan.

Lucrarea „Lady In Blue” a lui Self, care va fi instalată în 2026, a fost inspirată de dorinţa de a aduce în Trafalgar Square o „everywoman” contemporană. Realizată din bronz, lucrarea va fi patinată cu albastru lapislazuli, un pigment care a fost folosit încă din antichitate în Africa de Nord, Orientul Mijlociu şi Europa, inclusiv de artişti precum Titian şi Vermeer.

Lucrarea „Untitled” a Andrei Ursuţa, care va fi instalat în 2028, este menită să întruchipeze multiplele istorii ale sculpturii publice şi ale ritualului comemorativ, într-un moment în care există o dezbatere tot mai mare cu privire la utilizarea spaţiului public. Se spune despre statuia ecvestră că „pluteşte la marginea vizibilităţii”.

Lucrările artistei române explorează portretizarea nihilistă a condiţiei umane şi se confruntă cu probleme mai întunecate ale societăţii contemporane cu provocare şi umor. Ea a declarat că a fost „emoţionată şi umilită” de această comandă. „Lucrările mele au de-a face cu istoria; istoria ne dă sens în timp ce noi încercăm să-i dăm sens. Trafalgar Square este un loc în care istorii multiple se confruntă unele cu altele într-o confruntare fără sfârşit. Nu va fi niciodată terminat. Acesta este un accident atât de crucial şi de frumos”.

Lucrările de artă câştigătoare au fost alese în mod independent de Fourth Plinth Commissioning Group care este prezidat de Ekow Eshun. Publicul a fost invitat să îşi spună părerea, care a stat la baza deciziei finale.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.