O retrospectivă a lucrărilor artistului vizual Dan Perjovschi pe care le-a realizat în spaţiul public din Sibiu (oraşul său natal) se regăseşte acum într-un volum alcătuit de artista multimedia Gloria Luca - „Dan. Perjovschi. The Horizontal Newspaper. A School of Text and Image”, apărut la Curtea Veche Publishing.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cartea conţine eseuri în limba engleză şi imagini cu lucrările lui Dan Perjovschi de pe zidul de lângă Teatrul Naţional din Sibiu din ultimii 12 ani. Aceasta a fost lansată recent la festivalul internaţional „documenta fifteen” din Kassel, Germania, unde s-a bucurat de o primire caldă.

„Ziarul Orizontal” este probabil cel mai de durată proiect artistic desfăşurat în spaţiul public din România şi cu siguranţă un experiment artistic unic în lume. Ca un rezumat al vieţii noastre în alb şi negru, lucrarea se desfăşoară pe o suprafaţă de aproximativ 50 x 4 metri. În peste cei 12 ani de activitate neîntreruptă, „Ziarul Orizontal” a plecat şi „în deplasare”, conectând lucrarea originală cu evenimente din toată lumea, de la Festivalul de Teatru de la Avignon şi până festivalul internaţional de artă Documenta Fifteen, unde de altfel a fost lansat volumul. Această lucrare organică a fost o constantă analiză a evenimentelor curente din vieţile noastre, propunând în acelaşi timp posibilitatea unui viitor mai bun printr-un proiect de artă publică dar şi unul educaţional, aşa cum argumentează şi Gloria Luca în carte.

În mod ironic, momentul când Teatrul Naţional din Bucureşti a renunţat la instalaţia „La Zid” a lui Dan Perjovschi a coincis cu prima intervenţie din Sibiu, Teatrul Naţional „Radu Stanca” oferind astfel platforma atât de necesară pentru acest tip de intervenţie culturală.

„Ziarul Orizontal” a devenit un fel de sală de clasă cu un singur perete. Însă o sală de clasă care nu impune anumite valori şi principii, nu discriminează şi nici nu închide ochii în faţa discriminării. Prin însăşi natura sa, acest experiment artistic respinge dublu-standardele. Dan Perjovschi reuşeşte astfel să rămână constant în felul în care livrează actul artistic: acelaşi stil care l-a consacrat în toată lumea ca un artist vizual unic este pus la lucru şi pe Bulevardul Coposu din Sibiu. „Ziarul Orizontal” a căpătat în timp propriul ritm, la care suntem invitaţi să ne sincronizăm, pentru a cultiva constant o gândire critică necesară într-un cotidian în care putem aluneca foarte uşor spre extreme. Dan Perjovschi a construit un reper al libertăţii de exprimare, al ambiţiei şi consecvenţei, al solidarităţii şi al coerenţei artistice în spaţiul public.

Volumul „Dan. Perjovschi. The Horizontal Newspaper. A School of Text and Image” de Gloria Luca este disponibil pe www.curteaveche.ro şi în librăriile din ţară.

Gloria Luca este o artistă multimedia care activează în Madrid şi Iaşi. A urmat masteratul de Critica Imaginii de la Institutul Regal de Artă din Stockholm şi deţine totodată un masterat în fotografie şi artă video şi o licenţă în istoria şi teoria artei de la Universitatea de Artă „George Enescu” din Iaşi. Luca este cunoscută pentru lucrările sale în cadrul unor galerii şi evenimente precum: Biennale Jeune Création Européenne, Montrouge, Franţa (2019); KulturKontakt Austria, Viena (2018); Fundaţia Art Encounters, Timişoara (2018); ANTICAMERA&Guests: Dan Perjovschi şi Eduard Constantin, VOID. Whiskey. Tango. Foxtrot, Galeria apARTe, Iaşi (2017); Ringturm Exhibition Centre, Viena (2015); National Gallery - Trade Fair Palace, Praga (2015).

Dan Perjovschi este un desenator, ilustrator, scriitor, jurnalist şi autor de performance român. Lucrările sale de artă reprezintă o combinaţie între desene, desene animate, artă brută şi graffiti şi se află temporar pe pereţii muzeelor sau altor spaţii contemporane din lume. Perjovschi abordează teme sociale de actualitate în operele sale şi a avut un rol important în cultura românească, fiind ilustrator şi autor de articole pentru Revista 22 din Bucureşti. A avut expoziţii în toată lumea: Statele Unite ale Americii, Portugalia, Spania, Germania, Ungaria, Suedia, Elveţia, Marea Britanie, Germania, Mexic, Brazilia, Corea de Sud, China etc. În prezent, locuieşte şi lucrează în Bucureşti şi Sibiu.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.