O rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX, care a decolarat din Florida, vineri, a plasat pe orbită un satelit de telecomunicaţii şi a reuşit, din nou, o coborâre controlată, în condiţii de siguranţă, la punct fix, pe o barjă din Oceanul Atlantic, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceasta a fost cea de-a doua amerizare reuşită a unei trepte a unei rachete produse de SpaceX, compania miliardarului Elon Musk, care doreşte să reducă semnificativ costurile lansărilor spaţiale, prin dezvoltarea unor lansatoare spaţiale reutilizabile. 

SpaceX a reuşit o primă coborâre la punct fix pe o platformă marină a unuia dintre lansatoarele sale în luna aprilie, după patru tentative eşuate. O altă rachetă din gama Falcon a reuşit o coborâre controlată la punct fix pe uscat, la Cape Canaveral, în decembrie 2015. 

Înainte de lansarea de vineri, reprezentanţii SpaceX spuneau că aveau speranţe destul de modeste în privinţa succesului acestei misiuni.

Racheta care a decolat vineri din Florida are o viteză de croazieră de două ori mai mare decât racheta care a reuşit amerizarea la punct fix în luna aprilie şi poate să transporte un satelit de televiziune pe o orbită de peste 32.200 de kilometri, mult mai înaltă faţă de orbita Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), care se află la 400 de kilometri deasupra Terrei. 

Racheta Falcon 9 a companiei SpaceX a decolat de la baza de lansare Cape Canaveral, vineri dimineaţă, la ora 05.21 GMT. 

Racheta a transportat la bordul său un satelit - JCSAT-14 -, deţinut de compania de telecomunicaţii SKY Perfect JSAT Corp, cu sediul la Tokyo - cel mai nou client al companiei SpaceX. 

După aproximativ 2 minute şi jumătate de la lansare, prima treaptă a rachetei şi-a oprit motoarele, s-a separat, s-a întors spre Terra şi s-a îndreptat spre o barjă staţionată la o distanţă de 650 de kilometri de coastele statului Florida, în Oceanul Atlantic. 

A doua treaptă a lansatorului spaţial şi-a continuat călătoria pentru a plasa satelitul JCSAT-14 pe orbita programată.

Satelitul, construitde Space Systems Loral din Palo Alto, California, o divizie a MacDonald Dettwiler and Associates, va oferi servicii de televiziune, comunicaţii de date şi mobile pentru clienţi din Asia, Rusia, Oceania şi Insulele Pacificului.

Lansarea de vineri a fost cea de-a patra dintr-o serie de 10 lansări pe care SpaceX le are planificate pentru acest an, în virtutea unor contracte de peste 10 miliarde de dolari, comandate de clienţi în rândul cărora se află şi NASA.

Săptămâna trecută, SpaceX a câştigat primul ei contract ce vizează lansarea unui satelit militar american, spărgând astfel monopolul vechi de 10 ani deţinut de United Launch Alliance, un joint-venture încheiat între Lockheed Martin Corp şi Boeing Corp.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.