O pânză monumentală şi emblematică de Andy Warhol în anii 60, "White Disaster", a fost vândută pentru 85 de milioane de dolari la licitaţie, miercuri seară, la Sotheby's din New York, un preţ sub recordul artistului american, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

A fost nevoie de două minute şi un duel scurt între doi reprezentanţi ai casei de licitaţii, care au preluat ofertele prin telefon, pentru a achiziţiona această lucrare din 1963, la 74 de milioane de dolari, adică 85.350.500 de dolari cu taxe, în timp ce Sotheby's a estimat-o la peste 80 de milioane de dolari.

Maestrul pop art-ului, care a murit în 1987, a devenit star în licitaţii şi ultima dată când o pânză monumentală din această serie, cunoscută sub numele de „Death and Disaster Series”, a fost vândută în 2013, a stabilit un nou record pentru artist, la 105 milioane de dolari la Sotheby's.

De atunci, un portret al actriţei Marilyn Monroe, "Shot Sage Blue Marylin" (1962), a fost adjudecat la începutul lui mai la Christie's, tot la New York, pentru 195 de milioane de dolari, devenind cea mai scumpă operă de secol XX vândută vreodată la licitaţie. 

Cu titlul complet "White Disaster (White Car Crash 19 Times)", pânza vândută miercuri seară, realizată în cerneală serigrafică şi grafit, reprezintă aceeaşi imagine a unui accident de maşină de 19 ori în alb-negru, cu o scenă uneori orbită parcă de lumina unui bliţ. Are 3,6 metri înălţime.

„La sfârşitul anului 1962, Warhol a pictat-o ​​pe Marilyn Monroe, ceea ce a marcat începutul fascinaţiei sale pentru imaginea celebrităţilor. Dar, de fapt, dispariţia (lui Marilyn Monroe) la sfârşitul anului 1962 şi aura care o înconjura l-au  fascinat şi l-au determinat să creeze picturi cu moartea şi dezastrul la începutul anului 1963”, a explicat pentru AFP David Galperin, şeful departamentului de artă contemporană pentru Americi de la Sotheby's.

Există doar trei lucrări cu această imagine a accidentului în acest format monumental, dintre care una se află la Muzeul de Artă Modernă (MoMA) din New York.

Cea vândută miercuri provenea dintr-o colecţie privată şi Sotheby's nu a oferit informaţii despre cumpărător, aşa cum obişnuieşte. 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.