Opera de mari dimensiuni „Călătorie Galactică” semnată şi dăruită de maestrul Sabin Bălaşa, în 2010, unui copil talentat, dar orfan, cu dorinţa de a ajuta micul artist să îşi îndeplinească visul după împlinirea majoratului, este scoasă la licitaţie prin Casa Artmark.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După 12 ani de când lucrarea a fost dăruită într-o emisiune televizată, opera este pusă în vânzare prin licitaţie săptămâna viitoare, marţi, 22 februarie, în cadrul Licitaţiei de Artă Contemporană. Proprietarul actual al lucrării a fost crescut de o asistentă maternală până la vârsta de 10 ani, când a ajuns într-un orfelinat.

Opera „Călătorie Galactică” este una dintre cele mai valoroase lucrări din licitaţie, având cele mai mari dimensiuni dintre toate picturile de Sabin Bălaşa ieşite până astăzi la vânzare în piaţa românească de artă.

Estimată de Casa de Licitaţie la 30.000-50.000 de euro, pictura înfăţişează un basm românesc, explorând legendele şi folclorul autohton, ce au devenit o constantă în creaţiile importante ale pictorului Bălaşa. Secvenţa dăruirii, petrecută acum 12 ani, poate fi vizionată online.

O altă poveste inedită găzduită de Licitaţia de Artă Contemporană este cea a lucrării artistului Alexandru-Claudiu Maxim, realizată într-o tehnică unică, originală - lucrarea grafică a fost desenată, în fapt, de nucul din faţa ferestrei artistului, ale cărui ramuri bătute de vânt şi echipate cu culori au conturat, în timp, în vara anului 2020, pe foile lipite de artist pe geamul ferestrei, siluete grafice elegante, cu semnificaţii de desluşit. Lucrarea „Wind my pages” surprinde, conform artistului, intenţia de comunicare a naturii, captată în formă de desen, şi are un preţ de pornire de 400 de euro. 

Artista Ecaterina Vrana, care a refuzat să se conformeze normelor încă rigide ale aniilor ’90, pictând, aşa cum a apreciat, „contra profesorilor săi”, este prezentă în licitaţia din 22 februarie cu lucrarea „Autoportret în deşert” (estimată 2.000-4.000 de euro). Artista s-a inspirat din propria viaţă în locul teoriei academice, recunoaşterea internaţională venind târziu, ca o dublă confirmare a alegerii făcute, o garanţie nu doar a autenticităţii dar şi a vieţii viitoare. Pictura Ecaterinei Vrana, de mari dimensiuni, este obiectul unor observaţii subtile ale trecutului, care pretinde reinterpretarea unui trecut marcat de boală într-o pledoarie pentru bucuria vieţii. 

Cele aproximativ 200 de opere, realizate de trei generaţii de artişti contemporani, din cadrul licitaţiei de marţi, 22 februarie, pot fi admirate la Palatul Cesianu-Racoviţă, în intervalul orar 10.00-20.00, de luni până duminică.

Totodată, Casa de Licitaţii A10 by Artmark organizează, în colaborare cu Asociaţia OvidiuRo, prima licitaţie dedicată exclusiv artei digitale în format NFT.

Evenimentul „NFTs OvidiuRo. Romanian Digital Artists Charitable Sale” va avea loc pe 18 februarie, ora 15:00. Lucrările de artă digitală, în format NFT, sunt realizate de artişti contemporani care fuzionează arta cu tehnologia, dând naştere ultimului trend în artă: Eurosadboy, Latifundiar, Liviu Mihai, Alexandru-Claudiu Maxim, Wanda Hutira, Alina Cioară, David Flusberg şi Marian Codrea. Preţul unitar de pornire este de doar 500 de euro fiecare.

Toate fondurile colectate în urma vânzării loturilor de artă digitală în format NFT vor fi direcţionate către programul „Citeşte-mi 100 de poveşti”. Fondurile vor contribui la achiziţionarea unui stoc de cărţi pentru instituţiile preşcolare defavorizate din România, cu scopul de a oferi posibilitatea ca, la finalul celor 3 ani de grădiniţă, un copil să fi auzit minim 100 de poveşti.

Planul Asociaţiei OvidiuRo este de a transforma, până în 2025, toate grădiniţele publice din România în grădiniţe - bibliotecă, insule de lectură şi natură, în care copii descifrează, alături de adulţi, secretele cărţilor.

Pentru a participa la achiziţionarea prin licitaţie a NFT-urilor şi a contribui la cauza caritabilă este necesar realizarea unui cont pe artmark.ro - în doar 3 paşi simpli: înregistrare, completarea datelor minime de identificare, validarea contului, care dă posibilitatea participării la evenimentul de vineri, 18 februarie.

Până atunci, lucrările de artă digitală, în format NFT, pot fi vizionate pe artmark.ro, unde pot fi depuse oferte pentru acestea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.