O instalaţie în aer liber „La Venus de los Trapos/ Venus of the Rags”, una dintre cele mai cunoscute lucrări ale artistului contemporan italian Michelangelo Pistoletto, a fost distrusă de un incendiu premeditat la Napoli, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O nouă versiune gigantică a sculpturii, din care mai multe exemplare sunt expuse în muzee din întreaga lume, a fost inaugurată în urmă cu două săptămâni în Piazza del Municipio, o piaţă monumentală din inima oraşului din sudul Italiei.

Primarul Gaetano Manfredi a descris incidentul ca fiind un act de vandalism investigat de poliţie şi a declarat că instalaţia va fi recreată printr-un efort de crowdfunding.

„Venus of the Rags”, un simbol al mişcării Arte Povera, care îl include pe Pistoletto printre membrii săi importanţi, o arată pe zeiţa romană a iubirii, frumuseţii şi fertilităţii lângă o grămadă de zdrenţe.

Instalaţia, creată pentru prima dată în 1967, este menită să transmită juxtapunerea dintre frumuseţea eternă, reprezentată de zeiţa Venus, şi degradarea socială şi consumerismul societăţii moderne.

În comentariile făcute pentru agenţia italiană de ştiri Adnkronos, Pistoletto a declarat că distrugerea operei sale de artă reflectă modul în care "continuăm să răspundem la orice ofertă de frumuseţe, pace şi armonie cu foc şi război".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.