O fundaţie care reprezintă muzeele din Berlin finanţate din bani publici le-a înapoiat indigenilor din Alaska, miercuri, nouă artefacte care au fost luate fără permisiune, în anii 1880, din morminte ce aparţin comunităţii lor, scrie The New York Times.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Aceste obiecte au fost luate din morminte fără permisiunea indigenilor, ceea ce este ilegal. Prin urmare, locul acestora nu este în muzeele noastre”, a spus Hermann Parzinger, preşedintele Prussian Cultural Heritage Foundation, care reprezintă muzeele din Berlin finanţate din bani publici.

Obiectele – câteva măşti, un idol cioplit în lemn şi un coş pentru bebeluşi, s-au aflat în colecţia Muzeului de Etnorafie din Berlin, deşi nu au fost niciodată expuse public. Între anii 1882 şi 1884, acestea au fost luate de Johan Adrian Jacobsen, un etnograf amator norvegian, care a acţionat în numele muzeului.

Odată ajunse în Alaska, obiectele vor fi înapoiate comunităţii Chugach, urmând să fie expuse în centre ale acesteia sau în muzee locale.

Această retrocedare vine în contextul în care muzeelor europene li se cere să facă demersuri pentru a documenta provenienţa obiectelor pe care le deţin şi să le returneze pe acelea care au fost obţinute ilegal sau în moduri lipsite de etică.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.