Sculptorul şi pictorul suprarealist elveţian Alberto Giacometti va avea un nou muzeu într-o fostă gară din Paris, după temeri că cea mai mare colecţie a operei sale din lume ar putea fi mutată în străinătate, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fundaţia Giacometti se va stabili în fosta Gare des Invalides, mai cunoscută în anii postbelici ca fostul sediu al Air France. Deschiderea sa este programată pentru 2026.

Lucrările lui Giacometti sunt găzduite în Institutul Giacometti, un conac art deco din arondismentul 14 din Paris, lângă studioul Montparnasse unde artistul, care a murit în 1966, a trăit şi a lucrat timp de 40 de ani. Institutul deţine 95 de picturi, 260 de bronzuri, 550 de lucrări din gips şi mii de desene şi gravuri, precum şi o arhivă extinsă a documentelor artistului şi o parte din biblioteca sa. Dar nu are suficient spaţiu pentru a le expune pe toate.

Catherine Grenier, directoarea institutului, a declarat că noua clădire va aloca 6.000 de metri pătraţi din fosta gară de lângă Les Invalides, vizavi de Ministerul de Externe al Franţei la Quai d’Orsay, pentru a prezenta lucrările şi a dezvolta alte proiecte.

„Vom avea jumătate din el, un spaţiu foarte mare şi frumos. Vom avea suficient spaţiu pentru a prezenta colecţia Giacometti, precum şi expoziţii temporare şi proiectul nostru pentru o şcoală de artă”, a declarat Grenier pentru Le Monde.

Soţia artistului, Annette, care a murit în 1993, a dorit ca această colecţie să rămână la Paris, a spus Grenier. „Nu ar fi fost greu pentru stabiliment să găsească un loc unde să se mute, chiar şi în afara Franţei. Nu ne-am gândit cu adevărat la asta, dar alţii s-au gândit mult la asta pentru noi. Dar dacă nu am fi găsit un loc (pentru ea), nu este sigur că am fi rămas aici la infinit”, a adăugat ea.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.