Expoziţia itinerantă „B.M.C. (Banksy Modeste Collection)” ajunge la Libourne (Gironde) şi poate fi văzută până pe 14 mai, pentru a descoperi universul anarhist, antiglobalizare şi antimilitarist al artistului stradal britanic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În uriaşul hangar de la Manège des casernes, aproape 260 de lucrări ale enigmaticului artist militant sunt agăţate pe pereţi construiţi din paleţi (şabloane, serigrafii, coperţi de discuri, postere, autocolante, fotografii), scrie Le Figaro. 

Această colecţie a fost strânsă de 17 ani în întreaga lume de François Bérardino, cunoscut şi sub numele de Béru, şi a fost deja expusă în alte cinci oraşe franceze.

În 2007, în cadrul unui festival din Londra, actorul din regiunea pariziană a cunoscut un artist care l-a invitat în atelierul său. François Bérardino pleacă cu două desene primite cadou. El va descoperi câteva luni mai târziu, răsfoind o carte de la un prieten, că erau de Banksy. „Am început să caut tot ce era legat de artist, explică actorul-colecţionar. Dar cumpăr doar lucrări care spun o poveste şi călătoria umanistă a omului care lucrează pentru cei mai fragili, victimele războiului, migranţii care fug de mizerie pe bărci improvizate”. „Această expoziţie, care respectă spiritul lui Banksy, fiind liberă şi fără vânzare, îşi propune să ne determine să gândim diferit despre ecologie, război şi societatea de consum”, adaugă el.

Printre afişele şi desenele cu şablon se numără o lucrare care denunţă războiul din Ucraina, cu un copil în kimono aruncând la pământ un bărbat tot în uniformă de judo, unul dintre sporturile preferate ale preşedintelui Vladimir Putin, fata cu balonul roşu, un preş cu mesajul „Welcome” cusut cu vesta de salvare a unui migrant naufragiat sau imagini cu Walled off Hotel, hotelul de 3 stele finanţat de Banksy în Betleem în 2017, cu vedere la zidul ce separă Israelul de Cisiordania. După Libourne, expoziţia se va opri la Brest în iunie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.