O expoziţie foto-documentară dedicată sculptorului român Constantin Brâncuşi, intitulată ”Constantin Brâncuşi - Pasărea măiastră” va fi prezentată pe gardul exterior al Palatului Suţu din Bucureşti, în perioada 18 octombrie - 27 noiembrie, marcând împlinirea a 140 de ani de la naşterea artistului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia include o biografie completă a sculptorului român, o selecţie de fotografii care documentează traseele parcurse de artist de-a lungul vieţii sale, marcându-i existenţa şi creaţia, portrete personale şi de grup, precum şi imagini cu o serie de lucrări reprezentative, informează organizatorii.

”Constantin Brâncuşi - Pasărea măiastră” mai include documente oficiale şi manuscrise, testimoniale, comentarii critice, evidenţiind cele mai importante momente ale vieţii sale, istoria unei vieţi aşa cum poate fi reconstituită din arhive.

Expoziţia este organizată de Muzeul Naţional al Literaturii Române, în parteneriat cu Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” din Chişinău.

Constantin Brâncuşi (19 februarie 1876 - 16 martie 1957) este un sculptor român, un artist plastic important în întreaga lume, reprezentând una dintre cele mai cunoscute personalităţi care au reuşit să înnoiască limbajul sculpturii moderne mondiale.

Artistul a părăsit ţara în anul 1903 pentru a se îndrepta spre Franţa, unde, în anul 1905, a fost admis la cea mai importantă Academie de Arte Plastice a momentului, École Nationale Supérieure des Beaux-Arts.

Brâncuşi a expus pentru prima dată la Société Nationale des Beaux-Arts şi la Salon dʼAutomne, Paris, în anul 1906, iar opt ani mai târziu a deschis prima expoziţie în Statele Unite ale Americii, la Photo Secession Gallery din New York, din acel moment devenind tot mai faimos în întreaga lume.

Temele recurente ale creaţiei sale se regăsesc în ciclurile ”Sărutul”, ”Pasărea măiastră”, ”Muza adormită”, ”Domnişoara Pogany”, ”Ovoidul”, ”Pasărea în văzduh” şi ”Coloana fără sfârşit”. Multe dintre cele mai reprezentative lucrări ale artistului au fost create în atelierul său din Paris, Impasse Ronsin, devenit celebru de-a lungul timpului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.