O ediţie rară a cărţii "Du côté de chez Swann", de Proust, a fost adjudecată luni, la Sotheby's Paris, contra sumei de 500.000 de euro, mai puţin decât estimarea iniţailă, a anunţat casa de licitaţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Volumul a fost cumpărat cu 535.500 de euro", a afirmat purtătorul de cuvânt al Sotheby's contactat de AFP. Estimarea iniţială era între 400.000 şi 600.000 de euro. 

Preţios pentru colecţionarii bibliofili, volumul scos la licitaţie este unul dintre cele cinci exemplare numerotate din "Du côté de chez Swann", imprimate pe hârtie japoneză sau "washi". 

Trei exemplare din aceste cărţi rare şi preţioase sunt deţinute de un singur proprietar, în timp ce al patrulea a dispărut în timpul celui de-al doilea Război Mondial fără a mai apărea vreodată.

Volumul pus în vânzare la Sotheby's nu a mai apărut public din 1942, cu ocazia unei licitaţii la Drouot. Cartea i-a fost oferită de Proust lui Louis Brun, editorul său de la Grasset. Mare bibliofil, Louis Brun a adăugat la exemplarul său documente manuscrise ale lui Marcel Proust, care au fost legate la finalul volumului.

Aceste documente, opt în total, dezvăluie un Marcel Proust surprinzător. Pentru a-şi promova cartea, scriitorul le-a propus prietenilor din presa pariziană să publice în ziarele lor critici elogioase la adresa romanului său.

Pentru Benoît Puttemans, specialist în manuscrise la Sotheby's, intrebat de AFP înaintea licitaţiei, a plăti pentru critici elogioase era o "practică curentă în epocă".

Marcel Proust s-a confruntat cu numeroase refuzuri înainte ca Bernard Grasset să accepte să-i publice romanul, pe cheltuiala lui, în noiembrie 1913.

Surprins de succesul cărţii, Gaston Gallimard a reuşit să-l convingă pe Proust să se alăture editurii sale. Proust a obţinut premiul Goncourt în 1919. 

Marcel Valentin Louis Eugène Georges Proust (10 iulie 1871 - 18 noiembrie 1922) a fost romancier, eseist şi critic francez, cunoscut mai ales datorită romanului ”În căutarea timpului pierdut” (în limba franceză "À la recherche du temps perdu"), operă monumentală de ficţiune a secolului XX, publicată de Gallimard în şapte volume, redactate vreme de mai bine de 14 ani.

Romanul ”În căutarea timpului pierdut” este considerat o capodoperă a literaturii universale. Graham Greene l-a numit pe Proust "cel mai mare romancier al secolului XX", iar William Somerset Maugham a numit romanul lui Proust "cea mai mare ficţiune din toate timpurile până în ziua de azi". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.