O capsulă Dragon a companiei private SpaceX, ce are la bord o încărcătură de 1.680 de kilograme, conţinând diverse materiale şi rezultate ale unor experimente ştiinţifice, s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi a amerizat cu bine, miercuri seară, în Oceanul Pacific, au anunţat reprezentanţii NASA, citaţi de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceasta a fost prima încărcătură de pe ISS care a revenit cu bine pe Terra în ultimul an, după accidentul suferit în iunie 2015 de o altă capsulă Dragon, fără echipaj uman la bord. 

Capsulele Dragon construite de compania SpaceX sunt în prezent singurele vehicule spaţiale americane de tip cargo care sunt capabile să revină cu bine pe Terra după o misiune la bordul ISS. 

Space Exploration Technologies Corp, cunoscută şi sub numele de SpaceX, a reluat zborurile capsulelor Dragon spre ISS, luna trecută. 

Inginerii de la Centrul Spaţial Johnson pe care NASA îl administrează în oraşul Houston au reuşit, miercuri, folosind un braţ robotizat, să desprindă capsula Dragon de un port de andocare amenajat în exteriorul ISS.

Apoi, astronautul britanic Timothy Peake, lucrând din modulul-cupolă din interiorul ISS, a transmis braţului robotizat comanda de a elibera capsula Dragon pe orbită. Evenimentul s-a produs miercuri seară, deasupra Australiei, iar Dragon şi-a început apoi coborârea spre Terra.

Capsula, a cărei coborâre a fost frânată de o paraşută, a amerizat în Oceanul Pacific la ora 18.51 GMT (20.51 ora României, n.r.), la o distanţă de 420 de kilometri de Long Beach, California. 

Capsula Dragon a avut la bord peste 1.000 de eprubete ce conţin probe de sânge, urină şi salivă, recoltate în timpul misiunii de un an la bordul ISS la care au participat astronautul american Scott Kelly şi cosmonautul rus Mihail Kornienko. Cei doi astronauţi au revenit pe Terra în luna martie. 

La bordul capsulei Dragon se află, de asemenea, partea superioară a costumului purtatat de astronautul american Tim Kopra, care s-a defectat în timpul unei ieşiri pe orbită. Astronautul şi-a întrerupt misiunea, atunci când apa a început să se acumuleze la nivelul căştii sale.

NASA a avut probleme şi în trecut cu căştile costumelor sale. Astronautul italian Luca Parmitano a fost pe punctul de a se îneca, în iulie 2013, în timpul unei ieşiri pe orbită, din cauza apei care s-a acumulat, foarte repede şi într-o cantitate mare, în cască.

Revenirea pe Terra a costumului purtat de Tim Kopra va permite inginerilor de la sol să investigheze mai bine sursa acelei scurgeri de apă. 

NASA intenţionează să îşi reia ieşirile pe orbită după ce următoarea capsulă Dragon se va conecta la ISS, la începutul acestei veri. Capsula va transporta un nou sistem de andocare, pentru ca viitoarele versiuni ale capsulei, modernizate şi capabile să transporte echipaje de astronauţi, dar şi capsulele produse de grupul Boeing, denumite CST-100 Starliner, să poată să se conecteze la ISS. 

Ambele tipuri de capsule spaţiale, dezvoltate în urma unor parteneriate încheiate de NASA cu companii private, vor începe zborurile de testare în 2017.

Staţia Spaţială Internaţională, un proiect internaţional la care participă 16 ţări, finanţat în principal de Statele Unite, a fost creată pentru a înlocui fosta staţie spaţială sovietică MIR şi este locuită în permanenţă de echipaje de astronauţi, începând din anul 2000. Cu un cost de 100 miliarde de dolari, ISS a fost plasată pe orbită în 1998 şi pluteşte deasupra Terrei la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.