O biserică în plan octogonal a fost descoperită în timpul săpăturilor din oraşul Tyana, prima capitală a regimului hitit, în actuala provincie Niğde din Turcia, potrivit Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Biserica în plan octogonal este cea mai importantă descoperire de la începutul săpăturilor, care au început în epoca noastră. Există puţine exemple similare în Anatolia", a declarat Osman Doğanay, profesor universitar şi responsabil cu excavările. 

Este vorba chiar de unica biserică de această mărime din toată regiunea, situată pe drumul de pelerinaj creştin. Graţie descoperirii de monede din secolul al IV-lea, arheologii au fost în măsură să dateze construcţia. 

Oraşul, fosta capitală a imperiului hitit acum 4.000 de ani, a fost colonizată de greci, romani, devenind unul dintre primele centre ale creştinismului. 

Potrivit lui Osman Doğanay, oraşul antic a rămas activ de-a lungul secolelor, căci este situat la poalele pasului Gülek, cale de tranzit între Anatolia Centrală, bazinul mesopotamian şi coasta mediteraneană. În ciuda bogăţiei patrimoniului său şi a prezenţei unui frumos apeduct roman, regiunea rămâne departe de circuitele turistice moderne. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.