Numele a doi chimişti americani şi al unui fizician rus este posibil să fi fost divulgate ca fiind câştigătorii premiului Nobel pentru Chimie din acest an, deşi Academia Regală de Ştiinţe din Suedia a declarat că decizia nu a fost încă confirmată, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un e-mail trimis unui ziar suedez, Aftonbladet, organismul de acordare a premiilor a scris că premiul va fi acordat lui Moungi Bawendi, Louis E. Brus şi Alexey Ekimov pentru descoperirea tehnologiei punctelor cuantice, care a revoluţionat industriile, de la electronica de consum la asistenţa medicală.

„Premiul Nobel pentru Chimie din 2023 recompensează descoperirea şi dezvoltarea punctelor cuantice, nanoparticule atât de mici încât dimensiunea lor le determină proprietăţile", a scris Academia.

Cu toate acestea, Johan Åqvist, preşedintele Comitetului Nobel pentru Chimie al Academiei, a declarat pentru Reuters: „Este o greşeală din partea Academiei Regale Suedeze de Ştiinţe. Şedinţa noastră începe la ora 9.30 [08.00 BST], aşa că nu s-a luat încă nicio decizie. Câştigătorii nu au fost selectaţi”.

Anunţul premiului Nobel pentru Chimie din acest an este aşteptat la ora 10.45, ora Marii Britanii (11.45 CET).

Bawendi şi Brus sunt americani, iar Ekimov este rus. Premiul este acordat de Academia Regală Suedeză de Ştiinţe şi este în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (820.000 de lire sterline).

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.