În acest weekend, noul Muzeu Naţional din Oslo şi-a deschis porţile publicului pentru prima dată. Pe măsură ce oaspeţii intră în foaier, ei vor fi întâmpinaţi de tapiseria monumentală cu 400 de cranii de ren, atârnate ca o declaraţie puternică de sfidare împotriva structurilor statului care ameninţă tradiţiile şi modul de viaţă sami.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe o suprafaţă de 13.000 de metri pătraţi de spaţiu expoziţional, noul Muzeu Naţional din Oslo - rezultatul deciziei de a combina colecţiile a patru muzee existente, inclusiv Galeria Naţională foarte populară - conţine peste 5.000 de lucrări, inclusiv cea mai faimoasă versiune a lui Edvard Munch, „The Scream”, devenind o instituţie mai mare decât Rijksmuseum din Amsterdam sau Guggenheim din Bilbao. Dar, de neratat în centrul foaierului de la intrarea muzeului este „Pile o’Sápmi Supreme”, scrie The Guardian. 

„Pile o’Sápmi Supreme” semnată de Máret Ánne Sara este plasată în fruntea uneia dintre cele mai importante colecţii de artă din Norvegia şi într-una dintre cele mai mari arene de artă din Scandinavia.

Tapiseria a 400 de cranii de ren atârnă ca un steag uriaş în ceea ce curatorul Randi Godø spune că este o declaraţie despre intenţia muzeului de a reflecta toate aspectele culturii şi istoriei norvegiene.

Muzeul de pe malul Rådhusplassen din Oslo acoperă totul, de la tapiseria medievală Baldishol şi porţelanul imperial chinezesc până la modă, pahare norvegiene din sticlă din secolul al XVIII-lea şi design contemporan şi arte şi meşteşuguri.

Un al doilea etaj este dominat de artele vizuale, de la picturi de peisaj olandez şi flamand până la naturi moarte din secolul al XVII-lea.

Sala Munch are unele dintre cele mai faimoase lucrări ale pictorului norvegian, inclusiv una dintre cele patru versiuni ale celebrului tablou „The Scream”, în timp ce Sala de lumini de 2.400 de metri pătraţi, vizibilă de la mai mulţi kilometri pe timp de noapte datorită a 9.000 de LED-uri reglabile, eficiente din punct de vedere energetic.

Colecţia expusă prezintă aproximativ 6.500 de lucrări din cea mai mare colecţie de artă, arhitectură şi design din Norvegia - din antichitate până în prezent. Arta, designul şi arhitectura norvegiene sunt prezentate aici într-un context internaţional.

Noua clădire, proiectată de arhitecţii germani Kleihues şi Schuwerk, a costat 670 de milioane de dolari (circa 650 de milioane de euro) şi a fost finanţată în întregime de stat. Instituţia are o suprafaţă de 54.600 de metri pătraţi. Aici sunt depozitate 47.000 de opere şi obiecte de artă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.