Noua stagiune la Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti se deschide pe 10 şi 11 septembrie cu reprezentaţii ale spectacolului "Maşinăria" în regia lui Alexander Hausvater, musical pe libret de Jason Loewith şi Joshua Schmidt, după piesa "The Adding Machine" de Elmer Rice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui bilanţ al TNB, în 7 februarie 2022, directorul artistic Mircea Rusu anunţa, în cadrul unei conferinţe de presă, un program repertorial ambiţios pentru întregul an 2022, cu 10 producţii noi ce urmau să poarte semnătura unor regizori de prestigiu şi cu distribuţii care implicau aproape toată trupa de actori ai TNB.

Până în prezent, patru dintre producţiile anunţate au ieşit deja la rampă, alte patru se pregătesc de premieră în lunile septembrie şi octombrie, iar până la sfârşitul anului sunt în pregătire încă două spectacole. 

Tot în acest an 2022, Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti, prin Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală "Ion Sava", a lansat, în ianuarie, cea de a VIII ediţie a programului 9G la TNB (Noua Generaţie) cu un nou Regulament de desfăşurare, mult mai ofertant pentru tinerii artişti, a organizat o nouă stagiune estivală la Amfiteatrul în aer liber de pe acoperişul teatrului şi a organizat o serie de ateliere şi workshopuri: atelierul de Scriere Dramatică, coordonat de dramaturgul şi scenaristul Mimi Brănescu, workshopul de scenografie Helmut Stürmer & Corina Grămoşteanu şi atelierul teatral "Despre puterea secretă a cuvintelor", sub conducerea regizorului Victor Ioan Frunză.

În plan internaţional, anul 2022 a adus Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" participarea la prestigiosul Festival Internaţional de Teatru Kontakt de la Torun (Polonia) cu spectacolul  lui Radu Afrim "Trei surori", un scenariu liber după Cehov, prezentat în 26 mai pe moderna scenă a Centrului Cultural Jordanki.

Teatrul Naţional I.L. Caragiale a fost gazda Teatrului Naţional Habima din Tel Aviv care a prezentat în iunie spectacolul "Familia unui neam" de Nava Semel, marcând Ziua Naţională a Israelului prin acest turneu organizat sub auspiciile Ambasadei Israelului la Bucureşti.

În 25 şi 26 septembrie 2022, Teatrul Naţional I.L. Caragiale va participa, alături de alte 17 teatre naţionale de pe ambele maluri ale Prutului, la cea de-a VII-a ediţie a Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti de la Chişinău, cu spectacolele "D’ale carnavalului", "Casa de la ţară" şi "Noaptea lui Helver".

Premiere anunţate în 7 februarie 2022 (şi realizate până la sfârşitul stagiunii 2021-2022):

8,10 aprilie – "Titanic Vals"  de Tudor Muşatescu, regia Dan Tudor
Sala Ion Caramitru

16-17 aprilie – "Casa de la ţară" de Donald Margulies, regia Claudiu Goga
Sala STUDIO

30 aprilie-1 mai – "Părinţi şi copii", după Turgheniev, de Brian Friel. Regia Vlad Massaci
Sala Ion Caramitru

14-15 mai – "Pescăruşul" de Cehov, regia Eugen Jebeleanu
Sala Ion Caramitru

Premiere în septembrie şi octombrie 2022  (stagiunea 2022-2023):

10, 11 septembrie (avanpremieră), 28 septembrie (premieră) – "Maşinăria": Musicalul, libret de Jason Loewith şi Joshua Schmidt, după piesa "The Adding Machine" de Elmer Rice, regia Alexander Hausvater, scenografia Adina Mastalier. 
Traducere: Geanina Jinaru-Doboş
Este un musical „noir”, incitant şi comic, o poveste despre preţul sufletului omenesc, susţinută de partitura obsedantă a lui Joshua Schmidt, cu influenţe gospel, operă, jazz şi rock and roll.
Coproducţie cu Asociaţia Centrul Român pentru Educaţie Artistică şi Socială CREAS, Producător Victor Bucur.
Sala STUDIO

17-18 septembrie - "Exil" , spectacol de Alexandra Badea (text şi regie)
Scenografia: Cosmin Florea
Alexandra Badea : dramaturg şi regizoare cu o carieră prodigioasă în Franţa (Marele Premiul pentru Dramaturgie 2013, Cavaler al Artelor şi Literelor, colaborator al Théâtre National de la Colline din Paris)
Sala Ion Caramitru (Pagina de site a spectacolului, în construcţie).

21  septembrie (dată estimată) – "Cei drepţi", adaptarea după  Albert Camus şi regia Mihai Măniuţiu. Decorul Adrian Damian. Costume Luiza Enescu.
Traducerea : Marcel Aderca.
Cu: Marius Manole, Marius Bodochi, Maia Morgenstern, Raluca Aprodu, Mirela Oprişor, Ciprian Nicula
Sala  STUDIO

4,5 octombrie (date estimate) – "Bolta cerească" de Lucy Kirkwood, regia Gelu Colceag, scenografia Lililana Cenean, Ştefan Caragiu, Traducerea: Andrei Marinescu

Sala ATELIER

Premiere până la sfârşitul anului 2022:

"Creatorul de teatru" de Thomas Bernhard, regia Alexandru Dabija, scenografia arh. Gabi Albu
cu Marcel Iureş si actori ai TNB : Alexandru Bindea, Ana Ciontea, Alexandra Sălceanu, Lucian Iftime, Afrodita Andone, Victoria Dicu (remake al unui spectacol de la Teatrul Act)
Sala STUDIO (Pagina de site a spectacolului, în construcţie)

"Act veneţian" de Camil Petrescu,  RegiaAlexa Visarion, Scenografia Viorica Petrovici
Cu Richard Bovnoczki şi Mirela Oprişor
Sala ATELIER (Pagina de site a spectacolului, în construcţie).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.