Trei jurnalişti sudamericani au publicat o carte despre etapa boliviană a lui Che Guevara, după 50 de ani de la moartea liderului revoluţionar, aducând noi date despre moartea lui, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ernesto Rafael Guevara de la Serna s-a aflat în 1967, anul morţii sale, în Bolivia. Pe 8 octombrie se împlinesc 50 de ani de la decesul lui.

În "La guerrilla que contamos", jurnaliştii bolivieni José Luis Alcázar, Juan Carlos Salazar şi Humberto Vacaflor relatează întâmplări puţin cunoscute petrecute în acel an, vorbesc despre experienţele trăite pe când erau corespondenţi de război, despre rolul agenţilor cubanezi în CIA, şi dezvăluie o fotografie a francezului Regis Debray, despre care spun că i-a salvat viaţa.

Debray, fost consilier al preşedintelui francez François Mitterrand şi autor al mai multor lucrări de folosofie, a fost arestat pe 20 aprilie 1967, la Muyupampa, după ce s-a întâlnit cu Che Guevara.

Sub porecla ”Danton”, Debray a fost capturat împreună cu argentinianul Ciro Bustos, care a realizat mai multe portrete ale luptătorilor de gherilă, şi cu jurnalistul chiliano-englez George Andrew Roth.

Humberto Vacaflor era pe atunci jurnalist la ziarul catolic Presencia. El îşi aminteşte că în Muyupampa se afla colegul său Hugo Delgadillo, care l-a fotografiat pe Debray.

Delgadillo a transmis fotografiile realizate în La Paz, însă imaginile au ajuns după o săptămână. În acest timp, guvernul militar condus atunci de René Barrientos a anunţat moartea ”în luptă” a trei străini.

Publicarea fotografiilor cu Debray în ziarul Presencia a dus la crearea unei campanii pentru eliberarea lui, căreia s-au alăturat preşedintele francez Charles de Gaulle, Papa Paul VI, filosoful Jean-Paul Sartre şi scriitorul André Malraux.

Juan Carlos Salazar este convins că fotografia i-a salvat viaţa lui Debray, dar crede că ”l-a condamnat la moarte pe Che Guevara”, pentru că guvernul, după acest incident, a considerat că ”va fi un război fără prizonieri, în sensul că cei prinşi vor fi exacutaţi”.

Che Guevara a fost prins rănit pe 8 octombrie 1967 şi executat prin împuşcare în La Higuera. A fost înmormântat în secret, iar resturile sale pământeşti au fost descoperite în 1997, în Vallegrande, localitate aflată în apropiere, împreună cu cele aparţinând a şase tovarăşi de luptă.

Debray a fost reţinut când avea 26 de ani şi a fost condamnat de un tribunal militar bolivian la 30 de ani de închisoare. El a fost graţiat în 1970.

Moartea lui Che Guevara a fost anunţată de jurnalistul José Luis Alcázar printr-un cod Morse, unul dintre puţinele mijloace de comunicare de la acea vreme. El era atunci reporter de radio la Fides şi redactor la Presencia.

Alcázar venise în zonă pentru a face ”interviul secolului”, însă planurile au căzut. Trupul neînsufleţit al lui Che Guevara a fost dus cu elicopterul în Vallegrande, unde se aflau Alcázar şi cubanezul Gustavo Villoldo, agent CIA, care se prezenta ”căpitan Eduardo González”, potrivit volumului.

Alcázar povesteşte că împreună s-au apropiat de corpul revoluţionarului, pus pe o targă într-o parte a elicopterului, unde au avut loc două evenimente ciudate.

”În timp ce Villoldo/González ridica pătura pentru a-i vedea faţa, trăgând de barbă, a spus: «În sfârşit ai căzut!»”. Jurnalistul afirmă că i-a atins mâna lui Che Guevara: ”Am simţit un tremur, un fior, căci era cald”.

Alcázar adaugă în carte că, în urma investigaţiilor ulterioare, s-a aflat că moartea lui Che Guevara a fost rezolvată de generalul Barrientos şi comandanţii Alfredo Ovando şi Juan José Torres.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.