Cea de-a treia ediţie a Nopţii Muzeelor la Sate, un eveniment cultural unic în Europa, dedicat patrimoniului rural şi comunităţilor care îl păstrează viu, va avea loc în 6 septembrie. Muzeele şi colecţiile din mediul rural care doresc să participe sunt invitate să se înscrie până cel târziu în 20 august, completând fişa de participare, potrivit organizatorilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Evenimentul este organizat de Asociaţia Da’ De Ce şi propune o ediţie specială, în care vizitatorii vor fi invitaţi să descopere istoria vie, colecţiile locale, poveştile satelor şi oamenii care le duc mai departe. Intrarea va fi gratuită, iar programul va include expoziţii, tururi ghidate, ateliere, întâlniri cu meşteşugari şi evenimente nocturne desfăşurate în spaţii neconvenţionale.

Anul acesta, sub umbrela Nopţii Muzeelor la Sate, se va derula şi un proiect care-şi propune dezvoltarea a cinci ecosisteme culturale vii ale zonelor rurale. Aceste ecosisteme au fost configurate pe baza nevoilor culese în ediţiile trecute şi au ca scop crearea unei reţele de sprijin, care să demonstreze că patrimoniul rural poate deveni motor pentru coagulare comunitară şi regenerare locală.

Parte din aceste ecosisteme este proiectul din Băiţa, judeţul Bihor, unde va fi complet regândită expoziţia permanentă a Muzeului Învăţătorului, cu implicarea directă a locuitorilor, folosind elemente multimedia şi tehnici muzeografice contemporane. Conceptul noului spaţiu va fi prezentat vizitatorilor chiar pe 6 septembrie, de Noaptea Muzeelor la Sate.

Apoi, în Enisala şi într-o a doua localitate din judeţul Tulcea, care va fi aleasă în perioada următoare, copiii din medii defavorizate vor explora colecţiile locale prin ateliere creative, dezvoltate în parteneriat cu şcolile şi autorităţile locale. În Densuş şi Peşteana, din Geoparcul Ţara Haţegului, judeţul Hunedoara, va avea loc o cercetare sociologică privind relaţia muzeelor săteşti cu comunitatea, dublată de ateliere educative şi cartări participative. În Crasna şi Marin, din Depresiunea Silvaniei, vor fi documentate şi arhivate digital interioare tradiţionale şi portrete ale purtătorilor de tradiţii, alături de o campanie comunitară dedicată salvării gospodăriilor autentice. Iar în Felmer şi Şercaia, din Ţara Făgăraşului, va fi derulat un program de formare în studii muzeale pentru gestionarii colecţiilor rurale şi de lobby în sprijinul unei colecţii muzeale care-şi caută un nou administrator local. 

Noaptea Muzeelor la Sate este deschisă tuturor muzeelor şi colecţiilor din mediul rural care doresc să participe la această ediţie. Organizatorii oferă promovare naţională, sprijin în organizarea activităţilor şi includerea în platforma oficială a evenimentului. Pentru înscriere, muzeele trebuie să solicite fişa de participare la noaptea_muzeelor@yahoo.com.

Fişa trebuie completată conform instrucţiunilor şi transmisă în format .word, alături de 1–3 fotografii în format .jpeg (300 dpi), în cadrul aceluiaşi e-mail. Muzeele cu mai multe secţii rurale trebuie să completeze o fişă pentru fiecare obiectiv.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.