Tur ghidat cu premii, surprize în curtea de onoare, lansarea unei aplicaţii pentru telefoanele mobile şi expunerea unui vas din zona Golfului Persic sunt elemente ale programului pregătit de Muzeul Naţional de Artă al României pentru Noaptea Muzeelor, care va avea loc sâmbătă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru a atrage atenţia asupra pericolelor la care sunt expuse obiectele de artă în zonele de conflict MNAR va expune un vas din ceramică din zona Golfului Persic, care se află în Colecţia de Artă Orientală. ”Este o iniţiativă a UNESCO, la care noi am subscris, considerând important ca obiectele de artă, adevărate tezaure naţionale, să se bucure de o atenţie specială. Va fi expus acest vas de ceramică, care provine din Orientul Mijlociu, într-un context care va semnala importanţa salvgardării patrimoniului UNESCO”, a explicat miercuri, într-o conferinta de presa, Călin Stegerean, directorul MNAR.

Aplicaţia ”ARTmobile - Un muzeu la îndemână!”, disponibilă pentru sistemele Android şi iOS, va fi lansată de Noaptea Muzeelor. Cu ajutorul ei, vizitatorii vor cunoaşte lucrările din toate cele trei galerii permanente - Galeria de Artă Europeană, Galeria de Artă Veche Românească şi Galeria de Artă Românească Modernă.

Aplicaţia cuprinde, pe lângă text şi imagine, descrieri în format audio, 15 dramatizări legate de artişti şi tablouri, şi 17 filme interpretate în limbaj mimico-gestual, care sunt subtitrate.

De la parterul Galeriei de Artă Europeană va porni, de la ora 19.00, un tur ghidat, în urma căruia vizitatorii pot primi premii. 

Sediul central al Muzeului Naţional de Artă al României va putea fi vizitat sâmbătă de la ora 11.30 la 16.30, Sala Tronului şi Sufrageria Regală, iar Galeria Naţională şi cea de Artă Europeană vor putea fi vizitate între orele 19.00 - 05.00.

Muzeul Colecţiilor de Artă va prezenta expoziţia ”Ştefan Câlţia. Obiecte grăitoare”. Ea va fi vernisată vineri, în prezenţa artistului, iar de Noaptea Muzeelor va putea fi vizitată între orele 19.00 - 05.00. 

”Este o expoziţie care îl aduce pe cunoscutul artist în ipostaza de colecţionar”, a precizat Stegerean. Colecţia este formată din obiecte care, de-a lungul vieţii, l-au inspirat pe Câlţia în realizarea tablourilor sale. Vizitatorii vor beneficia de ghidajul organizatorilor.

Curtea de onoare a Palatului Regal va deveni ”un adevărat spaţiu de socializare”, după cum a specificat directorul, fără a da mai multe detalii. ”Vor fi mai multe suprize pe care Asociaţia Prietenii Muzeului Naţional de Artă al României le pregătesc. Contăm pe dimensiunea de factor de coeziune a muzeului”.

Despre protestele muzeografilor care se anunţă pentru Noaptea Muzeelor, Călin Stegerea a afirmat: ”Până la ora la care vorbim nu am primit niciun semnal în acest sens. Suntem la curent că sindicatul Muzeului Naţional de Istorie poregăteşte un protest, am fost informaţi că Reţeaua Naţională a Muzeelor susţine aceste proteste, dar despre lucruri care să se întâmple la muzeul nostru nu am aflat”.

Sâmbătă şi duminică, muzeele satelit ale MNAR - Zambaccian, Theodor Pallady şi Colecţiilor de Artă (cu excepţia expoziţiei temporare ”Ştefan Câlţia. Obiecte grăitoare”) vor fi deschise între orele 11.00 - 19.00. Duminică, Muzeul Naţional de Artă al României (sediul central) va fi închis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.