Noaptea Literaturii Europene s-a desfăşurat vineri, la apus, în cinci spaţii concentrate în centrul Bucureştiului: Piua Book Bar, Cărtureşti Verona, casa "Mincu", pe terasa Teatrului de Animaţie Ţăndărică şi Spaţiul Public European. Florin Iaru, Svetlana Cârstean, Radu Paraschivescu, Ozana Oancea, Istvan Teglas s-au aflat printre cititorii de serviciu pentru o noapte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La ora 19.00, primul cititor, tătarul Elias Ferkin Musuret din Constanţa a citit rânduri din Orhan Pamuk – "O ciudăţenie a minţii mele”, prima carte publicată de scriitor după ce a câştigat Premiul Nobel. Elias Ferkin a jucat în filme, seriale TV, videoclipuri muzicale şi spoturi publicitare. Este îndrăgostit de actorie.

La Piua Book Bar, ascultătorii au ocupat toate locurile şi au aflat epopeea bragagiului Mevlut Karatas.

"În primele luni petrecute la Istanbul, Mevlut asculta cu mare băgare de seamă noaptea, când stătea întins în pat, zgomotul oraşului, care răzbătea din depărtări. Uneori, când se trezea înspăimântat din somn, auzea cum răsună în tăcere, venind de hăt departe, lătratul câinilor, îşi dădea seama că tatăl său nu se întorsese încă acasă şi-şi afunda capul în plapumă, căznindu-se să adoarmă la loc”, este un fragment din roman.

Cei care au vrut să se oprească la casa "Ion Mincu” - sediul Ordinului Arhitecţilor din România, au asistat la mai multe momente puse în scenă de Centrul Ceh, de Institutul Cultural Român şi de Institutul Camoes. În hol, dintr-un coş de răchită spectatorii alegeau un bilet, pe care era scris un vers, şi îl aşezau pe o tablă, pentru a forma un poem. "Şi eu am fost singură...” a fost o frază aleasă la întâmplare.  

Svetlana Cârstean a citit poeme la casa
Svetlana Cârstean a citit poeme la casa "Ion Mincu" (Foto: Aura Clara Marinescu)

Svetlana Cârstean a citit poeme, fiind invitata Institutului Cultural Român. Fiecare scriitor, poet, actor a avut de-a lungul serii patru reprize de lecturia din jumătate în jumătate de oră, până la ora 22.30, ultima intervenţie. Pe măsură ce orele înaintau şi ascultătorii se adunau.

Astfel, de la ora 19.30, Florin Iaru a ales ce i s-a părut mai interesant din literatura cehă, şi anume proză scurtă. El a citit mai multe scrieri din antologia de texte "Coama leului pe pernă”, volum apărut la Chişinău, la editura Arc.

Florin Iaru a citit proză scurtă de autori cehi (Foto: Aura Clara Marinescu)
Florin Iaru a citit proză scurtă de autori cehi (Foto: Aura Clara Marinescu)

"Este primul an când particip. Eu am fost foarte pesimist. Am crezut că o să avem doi trei spectatori. M-am bucurat că a fost multă lume. Mie îmi place să citesc proză bună şi să o prezint altora, să o şi interpretez şi altora, pentru că nu sunt de meserie, dar fiind scriitor ştiu unde să pun accentele. Cred că a ieşit bine. Poate mă invită şi anul viitor”, a fost prima impresie a scriitorului pentru News.ro.

Florin Iaru, care predă cursuri de scriere creativă, a subliniat faptul că preferă o proză cu text puţin şi precis decât uneia cu text frumos şi mult.

"Am citit antologia <Coama leului pe pernă> pe toată şi am ales textele care mi-au plăcut mie. Eu predau cursuri de scriere creativă şi sunt obişnuit cu un scris bun, sincer, sănătos, corect, exact şi în acelaşi timp şi fantezist, pentru că o proză bună bună nu se face cu cuvinte frumoase şi multe, ci cu cuvinte puţine şi precise care-l lasă pe ascultător sau pe cititor să-şi imagineze şi să vadă restul”, a explicat alegerea lecturii Florin Iaru.

Publicul a fost cucerit de lecturi şi a exclamat, a zâmbit odată cu cititorii de serviciu. La final, aplauze. "Excelent!”, a spus o doamnă, la final. "V-a plăcut?”, a  întrebat-o F. Iaru. "Nu cunosc multă literatură cehă, dar a fost surprinzătoare”, a venit răspunsul.

Deşi la Noaptea Literaturii Europene nu au fost şi copii printre cei din audienţă, poetul a sugerat faptul că gustul pentru lectură şi literatură ar trebui să fie dezvoltat din şcoală, prin diverse metode.

"Ar trebui făcute în şcoli. Cu ajutorul actorilor, al vorbitorilor care să meargă acolo şi care să prezinte lucruri interesante, incitante, haioase, negre, sience-fiction... Dezvoltarea gustului pentru literatură vine întotdeuna cu necunoscutul ofertant. Dacă oferta şcolii e una plicticoasă sau convenţională, oricât ne-am strădui gustul nu se educă, dimpotrivă, odată ce obligi pe cineva să urmărească o lectură care nu interesează în mod real, în clipa aia apare refuzul. Trebuie găsite exact acele căi... Aşa cum un copil bagă degetul în borcanul cu miere, îl gustă, din clipa aceea va fi fan miere, la fel este şi cu literatura”, a explicat cititorul de serviciu.  

În paralel cu lectura oferită de Florin Iaru, Radu Paraschivescu a ales literatura portugheză. Scriitorul a  citit din "Instalarea fricii” de Rui Zink, o parabolă ingenioasă a societăţii contemporane, roman care este construit sub formă de dialog, iar povestea ironică.

"Despre Radu Paraschivescu se spune că scrie articole pentru ziare şi reviste, traduce romane, se ocupă cu hermeneutica ofsaidului în emisiuni de analiză fotbalistică şi – mai rar decât i-ar plăcea – scrie cărţi. Se îmbată cu vocea lui David Gilmour şi chitara lui Mark Knofler. La Humanitas, „domiciliul” lui profesional, publică nişte cărţi de <Râsul lumii>. Se îndrăgosteşte repede şi-i trece greu. Detestă clişeele, laptele şi broccoli”, a fost descris cititorul în caietul program.

Noaptea a cuprins lecturi din literatura greacă, spaniolă, austriacă, poloneză, germană, ungară.

Actriţa Teatrului Odeon Ruxandra Maniu a citit fragmante din volumul "Ingeborg Bachmann – Paul Celan – Timp al inimii”, editată de Art, carte ce înglobează un şir de scrisori de dragoste. „Îmi doresc să ne regăsim la noaptea literaturii şi mai ales să găsim cuvintele potrivite pentru a arăta că iubirea adevărată nu este numai o poveste aşa cum citim doar în cărţi”, a fost îndemnul actriţei.

După evenimentele "oficiale” din programul ediţiei din acest an a Nopţii Literaturii Europene la Bucureşti, de la ora 23.00, la Piua Book Bar de pe strada Dionisie Lupu 76 a început after-party. Cititorii care au donat o carte la bar au primit discount 50% la băuturi. Nu au putut aduce, însă, mai mult de trei titluri.

Cei de la Piua Book Bar şi-au propus să adune cărţi pentru BookEnd. "Dorim să formăm o bibliotecă comunitară atunci când strângem 3.000 de cărţi”, au declarat aceştia. 

Organizatorii Nopţii Literaturii Europene la Bucureşti în parteneriat cu ”Carte peste Carte” au strâns volume pentru dotarea bibliotecii orăşeneşti din Târgu Frumos, judeţul Iaşi.

Ilustratia afişului din acest an a fost semnată de João Fazenda, artist portughez, proaspăt recompensat cu Premiul Naţional pentru Ilustraţie, în Portugalia.

Noaptea Literaturii Europene la Bucureşti este un proiect al clusterului EUNIC România (Reţeaua Europeană a Institutelor Culturale Naţionale), sprijinit de Reprezentanţa Comisiei Europene şi organizat de: Forumul Cultural Austriac, Centrul Ceh, Goethe-Institut, Fundaţia Culturală Greacă, Institutul Italian de Cultură, Institutul Polonez din Bucureşti, Ambasada Portugaliei la Bucureşti/ Camões, I.P., Institutul Cultural Român, Institutul Cervantes, Centrul Cultural Turc Yunus Emre din Bucureşti, Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.