Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a criticat, vineri, într-o conferinţă de presă activitatea Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021 (TM2021), spunând că nu ar fi programat un circ ca prim eveniment cultural şi că oameni de afaceri din oraş nu au fost primiţi în asociaţie. La rândul său, directorul TM2021, Simona Neumann, spune că va avea o discuţie cu primarul, în condiţiile în care juriul internaţional a remarcat progresele înregistrate de asociaţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primarul Nicolae Robu a spus că s-a ”trezit în faţa faptului împlinit” în privinţa primului eveniment cultural, un spectacol de circ al Circus Cirkor din Suedia.

"Eu nu am fost în oraş când a fost primul eveniment cultural, circul, dar mulţi care au participat mi-au spus că nu a fost un eveniment care să fie de conduită potrivită. Eu nu aş fi început cu un circ, dar m-am trezit în faţa unui fapt împlinit şi am zis să îl las. Am primit ecouri şi sunt foarte nemulţumit că s-a început cu acel spectacol”, a declarat Nicolae Robu, vineri, la două luni distanţă de la momentul spectacolului.

Primarul Timişoarei îi acuză pe reprezentanţii Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală 2021 că refuză să primească în organizaţie oameni de afaceri, nevrând însă să spună despre ce oameni de afaceri este vorba, dar susţinând că va urmări personal programul asociaţiei.

"Au vrut să intre în asociaţie şi să vină ca şi contributori şi nu au fost primiţi. Vreau să punem lucrurile la punct. Tot mai mulţi cetăţeni, unii chiar importanţi în cultura timişoreană, vin şi spun că nu ştiu ce se întâmplă cu acest proiect de la momentul câştigării competiţiei. Dacă fac un sondaj şi întreb oamenii ce au aflat despe evoluţia proiectului, îmi închipui că oamenii vor ridica din umeri. Dacă întreb oameni importanţi din cultura timişoreană, nu cred că ştiu. Trebuie revizuită conduita. Eu am stat deoparte, lucru atipic pentru mine. De acum nu voi mai fi discret, ci voi fi la vedere. Vreau să vad o planificare a activităţii, a evenimentelor culturale”, a declarat primarul.

Nu doar activitatea asociaţiei îl nemulţumeşte pe edil, ci şi atitudinea directorului artistic al TM2021, suedezul Chris Torch, care a renuntat la proiectul Rijeka Capitala Culturala a Europei în 2020 pentru a veni sa coordoneze programul Timişoarei, fiind considerat unul dintre cei mai buni directori artistici pentru capitalele culturale. Torch a fost disputat şi de alte oraşe care au dorit să-l aibă în fruntea proiectului şi a ales Timişoara.

"Vreau să îi fie clar şi consultantului că nu mai merge cu conduita arogantă. E o conduită arogantă venită de la un om care e undeva sus faţă de nişte amărâţi care nu ştiu ce e aia cultură. Îi voi spune să plece, dacă nu va schimba conduita. Noi nu stăm în genunchi în faţa nimăni”, a afirmat primarul.

Totodată, el spune că va avea o discuţie cu viitouul prim-ministru, Viorica Dăncilă, despre finanţarea TM2021, în condiţiile în care în bugetul de stat pe 2018 nu este prevăzută nicio sumă pentru Timişoara Capitală Culturală.

"Ce aşteptări am? Cele care au fost angajate. Ştiu doar că nu există nicio sumă prevăzută în legea bugetului pe 2018 pentru Timişoara Capitală Culturală şi trebuie să reacţionăm.  Eu nu vreau să merg direct la Comisia Europeană, dar nu voi ezita să merg, dacă va fi cazul. Eu am tot aşteptat să se aşeze premierii să purtăm o discuţie. Aşa e firesc. O să vedem şi cu respect, dincolo de ceea ce ne desparte politic, vom discuta pentru că suntem oameni cu responsabilităţi. Trebuie să colaborăm. Voi cere o audienţă, dar cu oameni de teapa lui Tudose (Mihai Tudose, fostul premier – n.r.) nu aveai ce să discuţi şi nu vă mai vorbesc de decepţia Sorin Grindeanu (fost premier – n.r.). Mă aştept să înteleaga mai bine (Viorica Dăncilă – n.r.) din postura de europarlamentar”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Directorul TM2021, Simona Neumann, spune însă că nu a refuzat intrarea vreunei firme în asociaţie, iar spectacolul de circ a fost pregătit cu un an înainte.

"Nu ştiu ce stă la baza acestor declaraţii şi aş fi preferat să am o discuţie cu domnul primar. În al doilea rând, nu am refuzat niciun om de afaceri să sponsorizeze asociaţia şi nu am refuzat intrarea unei firme, cu atât mai mult cu cât se plăteşte 1.000 lei lunar drept cotizaţie. În al treilea rând, spectacolul de circ a fost gândit de-a lungul anului trecut, prin consultare cu operatori culturali din Europa şi din Timişoara. Este un spectacol de circ contemporan de nişă. Spectacolul a fost văzut de 5.000 de spectatori, din care peste 2.000 de elevi şi studenţi care au beneficiat de gratuităţi. Circus Cirkor este o companie prestigioasă, cu un portofoliu foarte bun care, pe lângă spectacole, a desfăşurat şi ateliere speciale de lucru cu peste 500 de elevi, tineri şi adulţi din Timişoara”, a declarat Simona Neumann pentru News.ro.

Directorul TM2021 mai spune că asociaţia este în permanentă legătură cu Primăria Timişoara şi că recent a fost monitorizată de juriul internaţional de la Bruxelles, care a apreciat activitatea şi progresele.

”În al patrulea rând, lucrăm pe baza unui proiect aprobat deja cu care am câştigat concursul. Planul este aprobat împreună cu sectorul cultural. Pentru anul acesta a fost trimis încă din decembrie 2017, inclusiv la primărie. Primăria Timişoara este membră în bordul asociaţiei, este reprezentată de domnul viceprimar Dan Diaconu, iar noi suntem în dialog permanent cu Primăria Timişoara. În cea ce priveşte performanţa asociaţiei, am fost monitorizati de un juriu internaţional de la Bruxelles care a publicat un raport amplu. La pagina 7 se arată că juriul este foarte mulţumit de activitatea şi progresele înregistrate de TM2021 (cu excepţia problemelor financiare) încă de la nominalizare. Noi lucrăm cu specialişti în consultare cu publicul local şi vrem să rămâna un proiect al comunităţii, iar Primăria Timişoara este partenerul nostru cel mai important şi eu ţin la această relaţie şi vreau să continui dialogul cu primăria”, a declarat Simona Neumann.

Suma totală estimată pentru proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021 este 48,5 milioane de euro, din care 23 de milioane de euro ar trebui alocaţi de Guvern, iar diferenţa de autoităţile locale şi judeţene, dar şi de Uniunea Europeană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.