Demonstraţii de ţesut, încondeiat ouă, modelaj cu ceară, împletituri din lavandă, sculptură în lemn, pictură pe ceramică, icoane, bijuterii, tors, cusut, pictură pe suport textil, pictură vitralii vor avea loc la Nedeie - Târg’şor de vară, între 20 şi 22 iulie, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ca de fiecare dată, oferta gastronomică va fi bogată şi îmbietoare, anunţă Muzeul. Producătorii tradiţionali vor aduce pentru vânzare miere, ţuică, prăjituri de casă, ceaiuri, cozonaci.

Preţul unui bilet de intrare este de 4 lei, 2 lei (elevi, studenţi, pensionari).

Potrivit MNTR, la Sântilie, patronul verii pastorale, se organizau la munte vestitele Nedei. Zeu al focului şi Soarelui în Panteonul românesc, Sântilie a preluat numele şi data de celebrare ale Sfântului Proroc Ilie, la 20 iulie.

Este apărătorul recoltelor, stăpânul ploilor, trăsnetelor şi fulgerelor, patron al căruţaşilor şi cojocarilor. Numeroase credinţe şi legende spun istoria lui Ilie, care instigat de diavol îşi ucide soţia şi părinţii. Pentru omor, Dumnezeu îl pune să-şi ispăşească păcatele în diferite moduri, ca în final să fie iertat şi trecut în rândul sfinţilor, înălţat la cer într-o trăsură cu roţi de foc, la care sunt înhămaţi doi cai albi înaripaţi. În cer aleargă printre nori, urmăreşte diavolii pe care îi tună, fulgeră şi îi trăsneşte cu biciul de foc. 

Pentru a nu distruge lumea, Dumnezeu "Mâna dreaptă i-a luat, Piciorul drept i l-a scurtat, înjumătăţindu-i astfel puterile".
Sântilie este îndrăgit, dar şi temut de popor, tocmai de aceea ziua lui este ţinută cu mare cinste.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.