Istoricul Neagu Djuvara şi fiolosoful Mihai Şora, decoraţi în august de preşedintele Klaus Iohannis, participă luni la ceremonia de la Palatul Cotroceni, Şora povestind, pe Facebook, că a bătut în lung şi în lat etajul bărbatesc al magazinului Unirea în căutarea unui costum pentru ocazie, activitate pe care nu ar dori-o "nici duşmanilor".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şora povesteşte pe Facebook cum fostul preşedinte Traian Băsescu l-a decorat în 2006, cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani, iar şeful statului de atunci a scăpat medalia pe jos la ceremonie.

"Ultima dată când am primit o decoraţie, floricica respectivă s-a încăpăţânat să se desprindă de purtător. Costumul prea scrobit, purtătorul prea mişcat, – nu ştiu: cert este că floricica… nu şi nu; nu voia cu nici un chip să stea acolo unde Preşedintele se străduia să o agaţe. Or, să cazi o dată – fie (i se poate întâmpla oricui). Dar să cazi de două ori devine imediat un prilej de veselie (conform clasicelor manuale de umor involuntar)"

Şora spune că Traian Băsescu "a salvat momentul". "Nu mai reţin ce a spus, dar ştiu că ne-am distrat şi, până la urmă, s-a găsit un ac de siguranţă care să stea cuminte şi să răspundă comenzilor Şefului Statului", povesteşte filosoful.

Postarea de pe Facebook vine cu o zi înainte ca Şora să apară din nou în faţa preşedintelui României, pentru a fi decorat a doua oară, de data aceasta de către un şef de stat "mai înalt".

"Dragi prieteni, mâine va fi o zi destul de grea pentru mine (şi, bănuiesc, şi pentru coetaneul meu, Neagu Djuvara). Îndrăznesc să-i rog pe domnii jurnalişti să fie îngăduitori cu noi: s-ar putea să avem iarăşi parte de o floricică neascultătoare. În orice caz, şi Neagu Djuvara, şi eu vom fi emoţionaţi şi mititeluţi pe lângă Preşedintele Iohannis, – care va fi foarte-foarte înalt", scrie Şora.

El încheie postarea cu un post scriptum în care povesteşte că a fost alături de soţia sa, Luiza, în magazine în căutarea unui costum pe măsura evenimentului.

"Cu prilejul acestei decoraţii, Luiza şi cu mine am bătut, de-a lungul şi de-a latul, tot etajul bărbătesc al magazinului Unirea, în căutarea unui costum. Ceea ce nu le dorim nici duşmanilor noştri (dacă, printr-un nefericit accident al biografiei lor, s-ar întâmpla să existe şi astfel de oameni)", conchide el.

Mihai Şora va împlini 100 de ani pe 7 noiembrie.

În luna august, Klaus Iohannis a semnat decretele de decorare cu Ordinul ”Steaua României”, în rang de Cavaler, ale istoricilor Neagu Djuvara şi Dumitru Protase, a filosofului Mihai Şora şi sopranei Virginia Zeani.

Lui Neagu Djuvara distincţia i-a fost acordată ”cu prilejul aniversării unui secol de viaţă, în semn de înaltă apreciere pentru dăruirea cu care şi-a servit patria, prin angajamentul personal în procesele politice, diplomatice şi culturale ce au promovat valorile, istoria şi imaginea ţării noastre în lume, precum şi pentru înalta ţinută morală de care a dat dovadă de-a lungul timpului”. Djuvara a împlinit 100 de ani pe 18 august.

De centenar se apropie şi filosoful Mihai Şora, născut pe 7 noiembrie 1916, şi care a fost decorat de către preşedintele Iohannis ”în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră dedicată valorilor umane fundamentale, cercetării şi educaţiei, prin care a îmbogăţit cultura românească şi universală, pentru rolul avut în consolidarea democraţiei în România postdecembristă, impunând-se ca un reper al tinerei generaţii”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.