NASA a anunţat, miercuri, că lansarea robotului american InSight către planeta Marte, prevăzută iniţial pentru martie 2016, a fost reprogramată şi va avea loc pe 5 mai 2018, informează france24.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această amânare a fost cauzată de o problemă de ordin tehnic, detectată în decembrie 2015, la nivelul unui instrument de măsură a ondulaţiilor seismice, construit de Agenţia spaţială franceză (CNES), care este deosebit de important pentru această misiune ştiinţifică.

Defecţiunea a forţat NASA să amâne lansarea şi să aştepte o nouă fereastră de lansare care să fie favorabilă.

Dacă lansarea noului robot va avea loc conform planurilor pe 5 mai 2018, robotul InSight va ajunge pe Marte pe 26 noiembrie 2018. 

”O mai bună cunoaştere şi înţelegere a subsolului lui Marte reprezintă un obiectiv major pentru planetologi de multe decenii, iar noi suntem foarte fericiţi că avem un nou grafic pentru lansarea acestei misiuni, ce va avea loc în 2018”, a declarat John Grunsfeld, coordonatorul programelor ştiinţifice de la NASA. 

”InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) reprezintă prima misiune dedicată studiului subsolului marţian. Misiunea ar trebui să dureze doi ani. 

Cu ajutorul informaţiilor ce vor fi obţinute de robotul InSight, oamenii de ştiinţă vor înţelege mai bine procesul de formare a tuturor planetelor telurice, precum Terra, dar şi evoluţia lor. 

Un alt obiectiv al acestei misiuni constă în a determina dacă nucleul lui Marte este solid sau lichid. Savanţii vor să afle, de asemenea, motivul pentru care suprafaţa planetei roşii nu este compusă din plăci tectonice deplasabile, aşa cum se întâmplă în cazul Terrei. 

Coordonatorii proiectului InSight au prezentat recent, la sediile NASA şi CNES, un nou concept pentru acel instrument ştiinţific, care va  permite o lansare în mai 2018. 

Specialiştii de la Jet Propulsion Laboratory (JPL), un laborator din Pasadena, California, administrat de NASA, au anunţat că vor construi o nouă sferă, total ermetică, ce va fi umplută cu vidul care va înconjura un seismograf ce deţine o sensibilitate deosebită - Seismic Experiment for Interior Structure -, construit de CNES. 

CNES a anunţat în decembrie 2015 că nu poate să garanteze faptul că acea sferă va fi complet etanşă. 

Principalii senzori ai seismografului marţian trebuie să se afle într-o cameră în care vidul trebuie menţinut în permanenţă, pentru a putea să capteze mişcări extrem de fine ale solului marţian - de ordinul razei unui atom de hidrogen.

CNES se va ocupa de integrarea seismografului în acea sferă şi va realiza inclusiv testele de etanşeitate, în urma unei colaborări strânse cu JPL. 

Apoi, cele două agenţii spaţiale vor realiza împreună o evaluare a acestui proces pe parcursul următoarelor şase luni. 

Costul suplimentar al amânării de doi ani va face subiectul unei proceduri de estimare, care va fi finalizată până în luna august, a precizat NASA. 

Până acum, costul total al misiunii InSight era estimat la 675 de milioane de dolari, din care 525 de milioane de dolari au fost deja cheltuiţi până în decembrie 2015.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.