Grupul World Press Photo a suspendat atribuirea calităţii de autor pentru una dintre cele mai faimoase fotografii de presă realizate vreodată, după ce un nou documentar a contestat 50 de ani de istorie jurnalistică acceptată, potrivit The Guardian.
Fotografia, intitulată oficial „The Terror of War” (Teroarea războiului), dar cunoscută colocvial drept „Napalm Girl”, rămâne una dintre cele mai de neşters imagini ale războiului american din Vietnam. De la publicarea sa în iunie 1972, fotografia a fost atribuită oficial lui Nick Ut, un fotograf vietnamez care lucra cu Associated Press în Saigon.
AP şi Ut au susţinut mult timp că Ut, pe atunci în vârstă de 21 de ani, a făcut fotografia, care a continuat să câştige premiul World Press Photo of the Year în 1973 şi l-a consacrat pe Ut ca un fotojurnalist venerabil.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Dar un documentar recent a contestat această istorie, propunând în schimb că fotografia, care înfăţişează o fetiţă de nouă ani goală pe nume Phan Thi Kim Phuc în timp ce fuge de un atac cu napalm în satul sud-vietnamez Trảng Bàng, a fost făcută de un bărbat pe nume Nguyen Thành Nghe. „The Stringer”, care a avut premiera la Festivalul de film Sundance în ianuarie, a susţinut că lui Nghe, un şofer pentru NBC care a vândut fotografii către AP ca freelancer, i-a fost refuzat creditul în favoarea lui Ut deoarece nu făcea parte din personalul AP.
Filmul a provocat o „reflecţie profundă” la World Press Photo, care a efectuat propria anchetă, ale cărei rezultate au fost făcute publice vineri, 16 mai. Analiza internă, efectuată între ianuarie şi mai 2025, a concluzionat „pe baza analizei locaţiei, a distanţei şi a aparatului foto utilizat în acea zi” că „fotografii Nguyễn Thành Nghệ sau Huỳnh Công Phúc ar fi putut fi mai bine poziţionaţi decât Nick Út pentru a realiza fotografia”.
Suspendarea se aplică doar atribuirii fotografiei şi nu anulează premiul „Fotografia anului 1973”. „Fotografia în sine rămâne de necontestat”, a declarat grupul, „iar premiul World Press Photo pentru această fotografie semnificativă a unui moment major din istoria secolului XX rămâne un fapt”.
„Pe baza acestor constatări şi în conformitate cu valorile noastre de acurateţe, încredere şi diversitate, tragem concluzii cu privire la atribuire”, a declarat Joumana El Zein Khoury, directorul executiv al grupului, într-un comunicat de presă. „Este important să afirmăm că imaginea în sine este de necontestat şi este fără îndoială că această fotografie reprezintă un moment real din istorie care continuă să reverbereze în Vietnam, în Statele Unite şi la nivel global”.
La începutul acestei luni, Associated Press a anunţat că nu a găsit „nicio dovadă definitivă” care să justifice schimbarea paternităţii fotografiei şi a publicat un raport de 96 de pagini pe această temă - al doilea în patru luni - bazat pe propria anchetă internă. AP a concluzionat că era „posibil” ca Ut să fi făcut fotografia şi nu a găsit nicio dovadă că Nguyen ar fi făcut-o în locul lui. Problema nu a putut fi dovedită în mod concludent, a adăugat acesta, din cauza trecerii timpului, a absenţei probelor-cheie, a limitărilor tehnologiei şi a decesului mai multor persoane-cheie implicate.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...