Compozitorul, dirijorul şi interpretul germano-american André Previn, care a primit patru premii Oscar în cursul carierei sale, a murit joi, la vârsta de 89 de ani, a anunţat agenţia care îl reprezintă, IMG Artists, într-un comunicat citat de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El este cunoscut şi pentru că a fost căsătorit cu actriţa americană Mia Farrow, cu care a avut trei copii biologici şi trei adoptaţi, între care Soon-Yi, devenită mai târziu soţia regizorului Woody Allen. 

Născut Andreas Priwin la Berlin, pe 6 aprilie 1929, din părinţi evrei, André Previn s-a stabilit în Statele Unite în 1939 cu familia sa care a fugit de regimul nazist. 

De la sfârşitul anilor 1940, muzicianul a lucrat la Hollywood atât ca aranjor şi compozitor, o colaborare recompensată cu patru Oscaruri, pentru filmele "Gigi" (1958), "Porgy and Bess" (1959), "Irma la Douce" (1963) şi "My Fair Lady" (1964).

André Previn a semnat şi piese clasice, în special concerte şi opere, între care "Un tramvai numit Dorinţă", salutat de critică şi jucat în multe oraşe. 

Compozitorul a fost şi şef de orchestră şi a dirijat numeroase ansambluri de prim-plan, între care Royal Philharmonic din Londra, New York Philharmonic sau London Symphony Orchestra. Între realizările clasice, André Previn a fost şi pianist de jazz renumit. 

Diversitatea lucrărilor sale a fost premiată cu Grammy, distincţiile din industria muzicală americană cu care a fost recompensat de zece ori. 

André Previn a fost căsătorit de cinci ori, cu actriţa Mia Farrow între anii 1970 şi 1979. Au rămas apropiaţi după despărţire, actriţa aducându-i un omagiu, joi, prin mai multe mesaje publicate pe Twitter. "Să te odihneşti în simfonii glorioase", a scris ea, ilustrând cu o fotografie recentă cu ei doi. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.