„Fata şi florea”, tablou de Victor Brauner intrat recent în patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României, va putea fi admirat de miercuri în Galeria de Artă Românească Modernă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Donată recent de Mircea Barzuca, pictura o înfăţişează pe pictoriţa Margareta Sterian, în tinereţe, într-o viziune suprarealistă, reluând preocuparea artistului pentru fragmentarea corpului uman mutilat şi pentru ocultism.

Realizat în 1930, tabloul a fost pictat înainte ca Brauner să plece la Paris împreună cu Margit Kosch, prima sa soţie. Victor Brauner şi Margareta Sterian s-au cunoscut cel mai probabil prin Harry Brauner, fratele mai mic al artistului şi soţul Lenei Constante, şi şi-au pictat reciproc portretele, potrivit unui comunicat al MNAR. 

Mircea Barzuca, donatorul picturii, este legatarul testamentar al pictoriţei Margareta Sterian. 

MNAR va participa la expoziţia „Victor Brauner: invenţii şi magie”, la Muzeul Naţional de Artă din Timişoara, care va face parte, începând cu vineri, din programul Timişoara, Capitala Europeană a Culturii.

Această amplă expoziţie dedicată artistului român suprarealist va prezenta 70 de lucrări de pictură, sculptură şi grafică, dintre care patru lucrări de pictură şi o lucrare de grafică din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României, după cum urmează: „Compoziţie”, [1929, ulei pe pânză, 54,5 x 60 cm], „Plaisir de l’objet” [1930-1935, acuarelă şi tuş pe hârtie, 32,5 x 25 cm], „Compoziţie” [1930-1931, ulei pe pânză, 53,5 x 64,5 cm], „Passivité Courtoise”, [1932, ulei pe pânză, 130 x 160 cm], „Compoziţie cu portret (Autoportret)” [1937, ulei pe lemn, 10 x 9 cm].

Expoziţia „Victor Brauner: invenţii şi magie” va putea fi vizitată la Timişoara până în data de 23 mai. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.