Muzeul Naţional al Ţăranului Român a primit Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei române, într-o ceremonie care a avut loc pe 29 septembrie, la Palatul Elisabeta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

MNŢR este urmaşul Muzeului de Etnografie, de Artă Naţională, Artă Decorativă şi Artă Industrială, înfiinţat prin Decretul Regal 2.777/13 iulie 1906, devenit, în 1915, Muzeul de Artă Naţională „Carol I”, şi s-a bucurat, permanent, de atenţia regilor României şi a Familiei Regale.

În documentul aşezat la fundaţia clădirii care adăposteşte Muzeul de la Şosea, regele Carol I a scris: „Dorind a cinsti arta strămoşească cu un adăpost vrednic de însemnătatea sa pentru educarea poporului şi întărirea sentimentului patriotic, Astăzi, 17/30 iunie Anul Mântuirei 1912, şi al Domniei noastre al 47-lea, […] am pus temelia Muzeului Naţional, menit să întrunească colecţiile de artă acum răzleţite, spre a lăsa generaţiilor viitoare oglinda desăvârşită a întreg tezaurului artistic din cuprinsul pământului românesc, începând cu vârsta preistorică şi până în zilele noastre”.

La rândul său, muzeul a sprijinit alcătuirea colecţiei de artă naţională găzduită la Palatul Elisabeta.

„Considerăm acordarea Înaltului Patronaj al Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei române, drept o recunoaştere a meritelor tuturor celor care, în ultimii 30 de ani, de la reînfiinţarea muzeului şi de la revenirea sa în locul ce îi era atribuit de drept, încă din vremea Regelui Carol I, au trudit pentru a face din Muzeul Naţional al Ţăranului Român o instituţie care să continue strădania întemeietorilor, în frunte cu Alexandru Tzigara-Samurcaş, cel atât de apreciat de toţi regii României, pe care i-a slujit cu devotament, până la moarte”, au transmis reprezentanţii MNŢR într-un comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.