Muzeul Bayeux a achiziţionat o reproducere fotografică a tapiseriei Bayeux, prezentată pe două suporturi originale din stejar, înaltă de 140 cm, pentru doar 16.000 de lire sterline anul trecut, la o licitaţie a colecţiei private a lui Charlie Watts. Abia acum a fost făcut publică această achiziţie, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 1872, un fotograf de la Muzeul South Kensington - în prezent Victoria şi Albert - a călătorit în Franţa pentru a fotografia tapiseria Bayeux, cea mai faimoasă operă de artă medievală din lume.

Fotografia se afla la început, iar imaginile operei de 70 de metri, care descrie invazia Angliei în 1066 de către William Cuceritorul şi bătălia de la Hastings, inclusiv uciderea regelui Harold, au fost realizate pe plăci de sticlă şi colorate manual, un proces care a durat doi ani.

La un moment dat, în cei 150 de ani care au urmat, una dintre cele şase reproduceri fotografice a ajuns în mâinile bateristului trupei The Rolling Stones, Charlie Watts, care a murit în 2021. Acum se află împreună cu tapiseria, care a fost expusă timp de secole în oraşul Bayeux din Normandia.

Clémentine Paquier-Berthelot, de la muzeu, a declarat că obiectul este cea mai lungă fotografie panoramică din secolul al XIX-lea şi că nu este doar un artefact istoric preţios, ci şi un instrument vital pentru a urmări deteriorarea tapiseriei. Ea a precizat că se crede că mai există doar trei exemplare ale copiei: unul într-o colecţie privată din Ţara Galilor, un al doilea care se află în depozit la V&A şi cel deţinut de Watts.

"Este extrem de rară şi într-o stare foarte bună pentru vârsta sa, iar preţul a fost mult mai mic decât ne aşteptam", a declarat Paquier-Berthelot. "Pe lângă valoarea sa de patrimoniu ca prim document fotografic al tapiseriei şi ca reproducere fidelă a acesteia la vremea respectivă, o putem folosi pentru a urmări deteriorarea şi modificările aduse tapiseriei". 

În 2018 s-a raportat că preşedintele francez, Emmanuel Macron, a fost de acord să împrumute Marii Britanii tapiseria atunci când Muzeul Bayeux se va închide pentru renovare, o promisiune primită cu scepticism de către oficialii muzeului în urmă cu şase ani.

Un purtător de cuvânt al muzeului a confirmat pentru The Guardian că tapiseria nu va traversa Canalul Mânecii şi nici nu va merge în altă parte din cauza stării sale fragile.

Paquier-Berthelot a declarat: "Am identificat deja câteva mii de diferenţe din fotografii. Din păcate, putem vedea că primele scene şi ultimele s-au deteriorat în ultimii 150 de ani".

Realizarea fotografiilor a durat două luni şi au fost apoi pictate de artişti de la National Art Training School din Londra, care au lucrat la tapiserie în Bayeux pentru a se asigura că şi culorile folosite sunt cât mai apropiate de original. "Rolele" finalizate au fost prezentate la Expoziţiile Universale de la Londra în 1873 şi Chicago în 1893 şi au fost primele imagini ale tapiseriei care au circulat în întreaga lume, urmând să fie reproduse ulterior pe cărţi şi postere.

Nu se ştie când a achiziţionat Watts această rolă rară. V&A, care este partener al Muzeului Bayeux din 2022 pentru a colabora la studierea tapiseriei, deţine încă cele 180 de plăci fotografice pe sticlă realizate în 1872.

Ca parte a renovării Muzeului Bayeux, în valoare de 35 de milioane de euro (30 de milioane de lire sterline), care este acum închis, va fi construită o nouă clădire pentru a îmbunătăţi conservarea şi prezentarea tapiseriei, care este deţinută de statul francez. Se aşteaptă ca muzeul să se redeschidă în 2027, la împlinirea a 1.000 de ani de la naşterea lui William Cuceritorul, când fotografiile, cumpărate pentru muzeu cu fonduri de stat şi regionale, vor fi expuse alături de tapiserie.

Tapiseria de la Bayeux, care este de fapt o broderie realizată cu fire de lână pe pânză ţesută, are o înălţime de 50 cm şi este inclusă pe lista obiectelor din patrimoniul mondial de UNESCO. Cântăreşte 350 kg şi cuprinde 58 de scene, dintre care 25 au loc în Franţa şi 33 în Anglia, inclusiv 10 scene care înfăţişează bătălia de la Hastings şi împuşcarea fatală a regelui Harold al Angliei în ochi cu o săgeată.

"Tapiseria nu este doar naraţiunea unei operaţiuni militare; este, de asemenea, o relicvă spirituală care descrie modul în care este pedepsită încălcarea unui jurământ", a declarat muzeul.

Aceasta este expusă la muzeu din 1982 şi atrage aproximativ 400.000 de vizitatori în fiecare an.

La sfârşitul secolului al XIX-lea, ţesătoare victoriene au realizat o reproducere a tapiseriei Bayeux, care este expusă la Muzeul Reading.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.