Muzeul Abandonului, primul muzeu exclusiv digital din România, va fi găzduit, timp de o lună, de spaţiul expoziţional al Cartierului Creativ, din str. Amzei nr. 13. „Unboxing Muzeul Abandonului - live museum” este numele unei expoziţii-laborator, care va aduce în faţa publicului parte din activităţile de cercetare ale muzeului digital, dar şi o translare parţială în plan fizic a expoziţiei Sighet - Cămin Spital.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Muzeul Abandonului va prezenta, între 10 august şi 7 septembrie, în spaţiul din Amzei 13: laboratorul de arhivare, proiectul de realitate virtuală Sighet Cămin Spital, expoziţia fizică cu aceeaşi temă, dar şi 4 conferinţe marca MA, ce se vor dezvolta în jurul mai multor paliere de lucru: particularităţi ale unui muzeul digital cu temă socială, arhiva abandonului, direcţiile de cercetare ale muzeului pentru 2023 şi 2024 şi conexiunile cu comunitatea MA.

„Unboxing Muzeul Abandonului - live museum” va deschide un spaţiu-eveniment versatil, în care publicul va putea vedea şi experimenta viaţa unui muzeu din interior. Se vor realiza construcţii şi distilări ale expoziţiei „Sighet. Cămin Spital” sub formă de tururi ghidate prin multiple lentile: istoric, social, psihologic. Proiectului va funcţiona ca un spaţiu-vitrină interactiv al unui şantier de muzeu virtual, în care poţi vedea cum se alcătuiesc expoziţiile, care sunt procesele din spatele lor, cum funcţionează o arhivă muzeală, cum se conturează proiectele viitoare. În Amzei 13, timp de o lună, se va deschide o expoziţie-laborator marca MA, dedicată  publicului atent la detaliu, la istoria spusă de obiecte şi documente, la importanţa conservării istoriei noastre recente, personale şi naţionale.

„Unboxing Muzeul Abandonului - live museum” va cuprinde:

Pop-up Museum Phygital: Expoziţia „Sighet. Cămin Spital”, într-un mix de obiecte fizice din colecţia muzeului şi 5 staţii VR care vor permite explorarea în realitate virtuală a primei expoziţii Muzeul Abandonului, dedicată căminului spital de la Sighet pentru copii irecuperabili


Digitizarea arhivelor MA  - un mic laborator live de arhivare, în care vizitatorii pot vedea etapele creării unei arhive, aşa cum se întâmplă ele în spatele uşilor închise ale muzeelor
Tururi ghidate ale expoziţiei, cu membri ai echipei MA
Laborator de cercetare - masa de lucru a următoarei expoziţii MA – ZAU DE CÂMPIE - Lumina din întuneric. Cea mai recentă expediţie de cercetare a echipei Muzeul Abandonului va fi expusă parţial în cadrul spaţiul din Amzei 13, iar vizitatorii vor putea fi martorii proceselor de coagulare a conceptului curatorial din expoziţia pe care o vom finaliza în 2024.
Joia la MA | Mini conferinţe pe teme de interes ale muzeului.

Proiectul „Unboxing Muzeul Abandonului - live museum” se va desfăşura de miercuri până duminică, între orele 12 şi 20. Intrarea este liberă.

Conferinţele MA din cadrul “Unboxing Muzeul Abandonului - live museum”: 
10 august
18:00-19:30 „Unboxing Muzeul Abandonului |Concept curatorial
19:30 - Vernisaj

17 august, 18:00-20:00
Unboxing Muzeul Abandonului | ARHIVA
Prezentare Harta abandonului

31 august, 18:00-20:00
Comunitatea MA – întâlnire cu contributorii Muzeul Abandonului şi echipa curatorială

7 septembrie, 17:30-22:00
17:30-19:30 Unboxing Muzeul Abandonului |Lumina din întuneric
Prezentare & Dezbatere – despre Lumina din Întuneric – Zau de Câmpie, o nouă pistă de cercetare Muzeul Abandonului, rezultatele celei mai recente expediţii de cercetare şi schiţele timpurii ale viitoarei expoziţii virtuale marca MA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.