Un nou muzeu de artă religioasă, denumit „Museikon” a fost deschis la Alba Iulia, cu finanţare, în cea mai mare parte, de la Guvernul Norvegiei, obiectivul făcând parte din cele peste 300 de institutţii de profil din reţeaua naţională a muzeelor bisericeşti din Patriarhia Română.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În  zestrea patrimonial-culturală a Bisericii Ortodoxe Române  figurează peste 300 de instituţii, din care  277 de muzee şi colecţii muzeale şi 42 de centre de ocrotire a patrimoniului bisericesc, care  funcţionează în cadrul unor centre şi catedrale eparhiale, mânăstiri sau chiar biserici parohiale", anunţă Patriarhia Română.

Printre aceste instituţii, organizate sau reorganizate în ultimele decenii se numără: Muzeul Spiritualităţii Româneşti din municipiul Sfântu-Gheorghe; Muzeul bisericii din Borzeşti; Muzeele Mânăstirilor Putna, Suceviţa, Moldoviţa sau Dragomirna; Muzeele Mânăstirilor Agapia şi Văratec; Muzeul Eparhiei Huşilor; Muzeele Mânăstirilor Cernica şi Căldăruşani; Muzeul Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei; Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos din Galaţi; Muzeul Catedralei Mitropolitane din Timişoara; Muzeul Mânăstirii Sâmbăta; Muzeul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca; Muzeul Catedralei Mitropolitane din Iaşi; Muzeul cărţii vechi de la Mânăstirea Bistriţa, jud. Vâlcea; Muzeul Mânăstirii Stelea din Târgovişte, Muzeul Mânăstirii Antim şi Muzeul Palatului Patriarhiei din Bucureşti, a precizat sursa citată.

Noul muzeu de artă religioasă, denumit „Museikon” a fost realizat în parteneriat de Consiliul Judeţean Alba, Muzeul Naţional al Unirii din Alba-Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba-Iulia şi Universitatea din Bergen-Norvegia, cu finanţare, în cea mai mare parte, din partea Guvernului Norvegiei. Este un obiectiv cultural important, care se adaugă în prezent reţelei naţionale a muzeelor bisericeşti din Patriarhia Română.

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.