Ambasadele Franţei şi Spaniei în România şi Republica Moldova organizează, în perioada septembrie-noiembrie, la Bucureşti şi Timişoara, o serie de manifestări culturale care celebrează şi aduc un omagiu moştenirii artistice şi inovaţiei fără egal a lui Pablo Picasso, marcând jumătate de secol de la dispariţia acestui geniu al artei moderne.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În această toamnă, cele două ambasade, precum şi Institutul Francez din România şi Institutul Cervantes, vor organiza expoziţii, conferinţe şi dezbateri pentru a explora contribuţia lui Pablo Picasso la evoluţia artei moderne şi felul în care arta şi personalitatea sa au schimbat modul de percepţie asupra lumii.

Evenimente

8 septembrie - 20 octombrie, la Muzeul de Istorie din Bucureşti, va fi prezentată expoziţia „Picasso intim”, organizată de Ambasada Spaniei şi Institutul Cervantes, accesul publicului fiind gratuit. În aceeaşi perioadă, expoziţia va putea fi vizitată şi de publicul moldovean şi la Muzeul Naţional de Istorie din Chişinău.

27 septembrie 2023 - 8 ianuarie 2024, la Muzeul de Artă Recentă (MARe) va fi prezentată expoziţia „Efectul Picasso”, organizată de MARe în colaborare cu Muzeul Naţional Picasso-Paris, cu sprijinul Ambasadei Franţei în România şi al Institutului Francez.

23 octombrie - 20 noiembrie, la Banca Naţională a României, filiala din Timişoara va fi prezentată expoziţia "Picasso intim", accesul publicului fiind gratuit.

Pe 29 octombrie, la Cinema Elvire Popesco va avea loc proiecţia filmului documentar „Misterul lui Picasso”, regizat de Henri-Georges Clouzot (1956), în marja expoziţiei „Efectul Picasso”.

Pe 2 noiembrie, la Cinema Elvire Popesco va avea loc proiecţia filmului "Le Testament d'Orphée" de Jean Cocteau (1960), în marja aceleiaşi expoziţii.

Mai mult decât un artist renumit, Pablo Picasso este un simbol al legăturilor culturale profunde şi a schimburilor artistice dintre Spania şi Franţa. Prin remarcabila sa carieră artistică, Picasso a depăşit graniţele naţionale şi a făcut ca ambele ţări să fie mândre de moştenirea sa.

Relaţia sa strânsă cu Franţa i-a oferit o platformă pentru dezvoltarea stilului său inovator. În acelaşi timp, rădăcinile sale spaniole, omniprezente în operele sale, aduc o combinaţie unică de influenţe culturale publicului. Datorită acestui fapt, Picasso a devenit un ambasador al influenţelor reciproce între cele două naţiuni şi un martor de excepţie al unei conexiuni culturale încă vii şi dinamice. De asemenea, în România, personalitatea sa a influenţat numeroşi artişti, în special în urma expoziţiei care i-a fost dedicată, la Bucureşti în 1968.

În întreaga lume, pentru a marca jumătate de secol de la dispariţia marelui artist, vor avea loc celebrări care adună entuziaşti, experţi, colecţionari de artă şi publicul larg. Instituţiile culturale din întreaga lume vor explora viaţa şi operele lui Picasso, care au avut o mare influenţă şi continuă să inspire generaţii de artişti şi iubitori de artă din întreaga lume.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.