Directorul Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), Ernest Oberländer - Târnoveanu, care a anulat în data de 2 februarie concursul internaţional de arhitectură ”Noul MNIR”, transmite Ordinului Arhitecţilor din România, organizatorul competiţiei, că anunţul de pe pagina de internet a OAR este ”plin de neadevăruri crase, erori, răstălmăciri şi prezintă deformat realitatea”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Managerul MNIR a motivat anularea competiţiei, în scrisoarea transmisă OAR, printr-o neconcordanţă între cele două variante (română şi engleză) ale temei de concurs. 

”Muzeul Naţional de Istorie a României, prin managerul instituţiei dr. Ernest Oberländer - Târnoveanu, a fost obligat să ia decizia de anulare a procedurii de atribuire, deoarece conform legislaţiei privind achiziţii publice, autoritatea contractantă are OBLIGAŢIA de a anula procedura, atunci când se constată existenţa unor erori grave legislative, aşa cum sunt definite în lege, care nu pot fi modificate, în caz contrar s-ar încălcă principiile din legea achiziţiilor, atrăgând totodată şi responsabilitatea MNIR”, se arată în comunicatul publicat pe site-ul Muzeului.

Reprezentanţii MNIR precizează: ”Decizia nu aduce niciun prejudiciu profesiunii de arhitect, din contră, ea este o dovadă că MNIR respectă oamenii din această profesie. De altfel, am fost convinşi că fără serviciile acestei profesii nu se poate promova o astfel de achiziţie cum a fost concursul internaţional de soluţii de arhitectură. De aceea, în mod firesc, pentru organizarea concursului internaţional de soluţii MNIR a încheiat un contract privind furnizarea serviciilor de organizare şi derulare cu OAR. Nu există vreun pretext şi nu există în acest moment vinovăţii, există doar o situaţie de fapt şi de drept ivită în urma evaluării şi analizei procedurii de achiziţie, care trebuie reglementată de instanţele competente Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, Tribunalul Bucureşti sau Curtea de Apel”.

Ei amintesc OAR-ului câteva obligaţii din punct de vedere contractual şi legal: ”având în vedere contractul încheiat între MNIR şi OAR, precizăm că pentru soluţionarea divergenţelor nu aţi aplicat prevederile contractuale de rezolvare pe cale amiabilă sau mediere”, dar şi faptul că ”nu se poate invoca faptul că documentaţia poate fi interpretată, conform exprimării «pentru cine vrea să înţeleagă», deoarece, atât din punct de vedere legal, cât şi etic tema trebuia să fie clară şi transparentă pentru toţi concurenţii”.

Ordinul Arhitecţilor din România preciza în anunţ că în juriul concursului s-a aflat şi directorul MNIR. 

Reprezentanţii Muzeului au precizat că ”în privinţa deciziei juriului (4 la 3) aduceţi ca argument existenţa în componenţa juriului a directorului MNIR, fără a explica întregul context. Cele 3 voturi care s-au dat împotriva soluţiei locului I aparţin arh. Rainer Mahlamaki (Finlanda), arh. Roisin Heneghan (membru al juriului UIA) şi dr. Ernest Oberländer – Târnoveanu (director MNIR). Directorul MNIR nu a avut drept de veto, fiind doar un membru al juriului”.

În plus, ”MNIR consideră că nu se poate face justiţie pe site, că anunţul OAR-ului este plin de neadevăruri crase, erori, răstălmăciri şi prezintă deformat realitatea. Conducerea MNIR solicită doritorilor de adevăr să urmărească evoluţia acestui litigiu şi este deschisă să lămurească orice neclaritate legată de acest fapt”.

Contactat de Agenţia de presă News.ro, preşedintele OAR, Şerban Ţigănaş, a precizat că directorul a comis o ”gravă eroare”.

”Domnul director a comis o gravă eroare. Decizia lui este împotriva clădirii, a patrimoniului, de a avea un muzeu care să funcţioneze. De ani buni, Bucureştiul suferă că această clădire nu poate să funcţioneze”, a afirmat preşedintele OAR pentru News.ro. 

”Această hotărâre aduce un prejudiciu profesiunii, desconsiderând calitatea arhitecturală pe care o promovăm prin concursurile de arhitectură, un prejudiciu nejustificat şi nedrept faţă de corectitudinea şi dedicaţia cu care OAR a colaborat cu Muzeul Naţional de Istorie al României pentru organizarea acestui concurs dificil, în condiţii de mare urgenţă. În aceeaşi măsură, ne îngrijorează faptul că se compromite astfel marea şansă pe care instituţia Muzeului Naţional de Istorie al României, monumentul istoric Palatul Poştelor şi oraşul o câştigaseră prin acest concurs”, se arată în comunicatul OAR.

Concursul ”Noul MNIR” a fost organizat de Ordinului Arhitecţilor din România şi demarat pe 1 februarie 2016.

În următoarea perioadă, conducerea MNIR va reveni cu un comunicat mai amplu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.