Directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu, a anulat concursul internaţional de arhitectură ”Noul MNIR”, motivând în decizia transmisă Ordinului Arhitecţilor din România că există o neconcordanţă între cele două variante (română şi engleză) ale temei de concurs. Şerban Ţigănaş, preşedintele OAR, a declarat pentru News.ro că hotărârea este împotriva patrimoniului şi reprezintă ”o gravă eroare”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Concursul ”Noul MNIR” a fost organizat de Ordinului Arhitecţilor din România şi demarat pe 1 februarie 2016.

Directorul MNIR a anunţat OAR că a dispus anularea în întregime a procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publică pentru noul MNIR. ”Motivul invocat pentru această decizie este o neconcordanţă între cele două variante (română şi engleză) ale temei de concurs, de care este acuzat OAR, în calitate de organizator”, se arată în anunţul făcut de Ordinului Arhitecţilor din România. 

”Am fost informaţi de apariţia unor neregularităţi, documentaţia de concurs a fost alterată”, a declarat Ernest Oberländer-Târnoveanu pentru News.ro. El a adăugat că, săptămâna următoare, va explica în detaliu, într-o conferinţă de presă, motivele deciziei.

Contactat de Agenţia de presă News.ro, arhitectul Şerban Ţigănaş a precizat că directorul a comis o ”gravă eroare”.

”Domnul director a comis o gravă eroare. Decizia lui este împotriva clădirii, a patrimoniului, de a avea un muzeu care să funcţioneze. De ani buni, Bucureştiul suferă că această clădire nu poate să funcţioneze”, a afirmat preşedintele OAR pentru News.ro. 

Managerul MNIR a avut intenţia unui nou proiect care să schimbe faţa Muzeului încă din 2012, a mai spus arhitectul Şerban Ţigănaş. ”Planetele s-au aliniat anul trecut şi erau întrunite toate condiţiile: buget, aportul unor specialişti francezi, care ne-au ajutat prin domnul ambasador, să facem tema acestui proiect, dar cred că domnul director personal a avut altă viziune, deşi a făcut parte din juriu. Juriul a fost o combinaţie de reputaţi specialişti, iar rezultatul jurizării a fost acceptat de domnia sa. Apoi a început o campanie de a respinge soluţia câştigătoare”, a declarat preşedintele OAR. 

Lucrările de refacere a Muzeului Naţional de Istorie a României erau programate să înceapă în 2018, după cum declara Ernest Oberländer-Târnoveanu în luna octombrie. Bugetul pentru refacerea clădirii şi a spaţiului expoziţional era estimat la 89 de milioane de euro fără TVA, iar cel pentru proiectare - de 3.640.000 de euro fără TVA. Banii ar fi fost alocaţi de Consiliul Europei, iar TVA-ul acoperit de Guvernul României, din bugetul public. Şerban Ţigănaş spune că acum ”totul e pierdut”. 

”Din punctul meu de vedere, este o atitudine descalifiacantă, dezastruoasă, dezamăgitoare. A luat-o pe cont propriu, iar acum se pune crucea”, a subliniat Ţigănaş, adăugând că directorul MNIR a transmis OAR că nu revine asupra deciziei. 

Şerban Ţigănaş speră ca preşedintele Klaus Iohannis să mai poată face ceva. ”Am cerut înainte de concurs înaltul patronaj al preşedintelui Klaus Iohannis şi ni l-a acordat, şi undeva, în sufletul meu, sper ca MNIR să primească atenţia cuvenită şi să nu fie lăsat deoparte”.

”Această hotărâre aduce un prejudiciu profesiunii, desconsiderând calitatea arhitecturală pe care o promovăm prin concursurile de arhitectură, un prejudiciu nejustificat şi nedrept faţă de corectitudinea şi dedicaţia cu care OAR a colaborat cu Muzeul Naţional de Istorie al României pentru organizarea acestui concurs dificil, în condiţii de mare urgenţă. În aceeaşi măsură, ne îngrijorează faptul că se compromite astfel marea şansă pe care instituţia Muzeului Naţional de Istorie al României, monumentul istoric Palatul Poştelor şi oraşul o câştigaseră prin acest concurs”, se arată în comunicatul OAR.

În concurs, dintre cele 38 de proiecte înscrise, 37 au intrat în jurizare, 18 fiind din România şi 19 din ţări precum Spania, Italia, Franţa şi Argentina. Firma Starh din România a câştigat concursul ”Noul MNIR”, proiect prin care propunea un muzeu deschis către oraş, structurat pe nivele ale istoriei, cu noi spaţii expoziţionale, cu o curte exterioară descoperită. 

Concursul internaţional de soluţii de arhitectură ”Noul Muzeu Naţional de Istorie a României” a fost lansat oficial pe 1 februarie 2016, sub egida Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor. Jurizarea proiectelor înscrise s-a desfăşurat în perioada 28-30 iunie. 

Juriu a fost alcătuit din arhitecţii Rainer Mahlamaki - Finlanda (preşedinte), Pere Riera - Spania, Dan Hanganu - România, Roisin Heneghan - Membru Juriu Uniunea Internaţională a Arhitecţilor (UIA), Oana Bogdan - Belgia, Şerban Sturdza - România,  directorul general MNIR, Ernest Oberländer-Târnoveanu. Membrii supleanţi au fost Kim Attila şi Isa Stürm.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.