Muzeul Naţional de Istorie a României a semnat în luna august un parteneriat cu Agenţia de Evidenţă Prizonieri de Război/ Dispăruţi în Misiune, din cadrul Departamentului de Apărare a Guvernului Statelor Unite ale Americii, în vederea colaborării privind efectuarea unor activităţi de investigare arheologică pentru a determina locurile exacte din România în care se presupune că s-au prăbuşit şase aeronave militare aparţinând Armatei Americane, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul, care se derulează timp de un an (august 2018 - august 2019) şi care implică un efort de cooperare între arheologi, istorici şi cercetători români şi americani, a debutat cu o primă etapă desfăşurată în perioada 28 august - 14 septembrie 2018.

Din partea Muzeului Naţional de Istorie a României a participat în echipa mixtă româno-americană, dr. Alexandru Bădescu, şeful secţiei Patrimoniu. Echipa de specialişti a efectuat activităţi de investigare arheologică de suprafaţă în trei din cele şase puncte de interes: sat Zilişteanca, comuna Poşta Câlnău, judeţul Buzău; sat Tânganu, comuna Fundeni, judeţul Călăraşi; Giurgiu, judeţul Giurgiu.

Celelalte trei puncte urmează a fi cercetate cu implicarea muzeelor din judeţele Dâmboviţa şi Argeş.

Activitatea de investigare a locurilor date de coordonatele geospaţiale au implicat măsurători, utilizarea detectoarelor de metale, plasarea temporară a steagurilor de marcare în zonele cu rezultate relevante, cercetarea obiectelor metalice şi înregistrarea tuturor punctelor în care au fost descoperite fragmente din cele trei aeronave americane prăbuşite la începutul lunii iunie 1944.

În această fază a proiectului s-a urmărit restrângerea zonei de interes şi, în mod special, obţinerea unor informaţii referitoare la membrii echipajelor care sunt, încă, “dispăruţi în misiune”.

Departamentul Apărării din cadrul Guvernului Statelor Unite ale Americii estimează că mai mult de 82.000 de americani lipsesc, încă, în acţiune, iar Agenţia de Evidenţă Prizonieri de Război/ Dispăruţi în Misiune face eforturi pentru a găsi trupurile soldaţilor dispăruţi, în vederea repatrierii acestora.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.