Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) va organiza o serie de ghidaje speciale, gratuite, în zilele de 15, 22 şi 29 septembrie, începând cu ora 17.00, în sala ”Constantin Brâncuşi” din Galeria Naţională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un astfel de ghidaj va avea loc şi cu ocazia Nocturnei Muzeale de pe 24 septembrie, când MNAR are program prelungit, anunţă reprezentanţii MNAR. 

Programele de ghidaj se vor desfăşura în Sala ”Constantin Brâncuşi” a Galeriei Naţionale şi se vor concentra asupra personalităţii marelui artist român, a parcursului său creativ, plasând în acest context general sculptura ”Cuminţenia Pământului”, care reprezintă un punct de desprindere faţă de tradiţie şi primul pas în preocuparea sa pentru crearea unei forme esenţializate.

Sala ”Constantin Brâncuşi” de la MNAR (Foto: Facebook)
Sala ”Constantin Brâncuşi” de la MNAR (Foto: Facebook)

În România, MNAR găzduieşte cea mai extinsă colecţie de lucrări ale sculptorului, aparţinând perioadei de tinereţe şi de tranziţie către cristalizarea unui stil propriu; printre acestea se află: ”Somnul” (1907), ”Rugăciune” (1907-1908), ”Danaida” (1908).

Cei mici sunt şi ei bineveniţi la muzeu. MNAR îi aşteaptă pe micii artişti să încerce uneltele lui Brâncuşi în cadrul atelierului ”Pasărea ascunsă în piatră”, care va fi organizat duminică, 18 septembrie, la orele 11.00 (grupa de vârstă 4-7 ani) şi la ora 12.30 (grupa de vârstă 8-12 ani). Ghidajele şi participarea la atelierul pentru copii sunt gratuite.

Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) adăposteşte la etajul 2, sala 7, în secţiunea Artă Românească Modernă, 12 exponate ale lui Constantin Brâncuşi.

”Rugăciunea”, ”Scaun”, ”Danaida”, ”Somnul”, ”Supliciu” şi ”Prometeu” sunt câteva dintre lucrările de referinţă ale marelui sculptor, care au fost adunate într-o singură sală, în aşa fel încât vizitatorul poate vedea într-un tur clasic toate aceste capodopere.

Totodată, în sala de la MNAR se mai află şi ”Bustul lui Petre Stănescu”, o machetă a pilonului Porţii Sărutului de la Târgu-Jiu, dar şi o schiţă pentru portretul generalului doctor Carol Davila.

”Rugăciunea”, sculptură în bronz de la 1907, poate fi admirată în centrul sălii, fiind una dintre operele care vor marca o cotitură în arta lui Constantin Brâncuşi, spun specialiştii.

”Danaida”, realizată în 1908, este o sculptură realizată în piatră de vatră, importată din Bulgaria. Acest cap de piatră a fost expus la Bucureşti în 1914 la cea de-a XIV-a expoziţiei grupării Tinerimea Artistică, când a fost cumpărat de colecţionarul Bogdan-Piteşti.

”Supliciu” apare în mai multe variante între 1906-1907, fiecare având o formă uşor modificată şi fiind creată din materiale dierite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.