Miss Marple, personajul considerat o „emblemă feministă” a literaturii revine în 12 noi poveşti misterioase autorizate de moştenitorii averii scriitoarei Agatha Christie, informează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorii unei noi colecţii de poveşti, apărute la HarperCollins, care prezintă una dintre cele mai îndrăgite creaţii ale Agathei Christie, Miss Marple, au descris personajul drept o „emblemă feministă” şi „una dintre marile eroine ignorate ale literaturii”. 

Colecţia, intitulată „Marple”, marchează pentru prima dată când cineva, în afară de Christie, scrie poveşti „oficiale” (aşa cum sunt recunoscute de moştenitorii scriitoarei) cu Miss Marple.

Între cele 12 femei care au contribuit la colecţie se află scriitoarele premiate Val McDermid şi Dreda Say Mitchell, romanciera Kate Mosse, clasicista Natalie Haynes şi autoarea de bestseller-uri din The New York Times, Lucy Foley.

Jane Marple a apărut pentru prima dată în 1927 în nuvela „The Tuesday Night Club”, care a fost inclusă în colecţia „The Thirteen Problems”. Primul roman întreg Miss Marple a fost „The Murder at the Vicarage” în 1930, iar personajul a continuat să apară în total în 12 romane şi 20 de nuvele. Personajul s-a bazat parţial pe bunica lui Christie şi pe prietenii bunicii ei, deşi Christie a scris că detectivul ei fictiv a fost „mult mai mofturos decât a fost vreodată bunica mea”.

Miss Marple este o „emblemă feministă într-un fel”, potrivit lui Foley.

Mitchell a spus că domnişoara Marple a fost un „personaj grozav”, „pentru doamnele singure, pentru femeile aflate în postmenopauză”, în timp ce Mosse a numit-o „una dintre marile eroine ignorate ale literaturii”. Ea este, de asemenea, un „personaj extraordinar de subversiv”, a adăugat Mosse.

Cele 12 scriitoare ale lui Marple, printre care se numără şi britanicele Elly Griffiths şi Ruth Ware, autoarea israeliano-americană Leigh Bardugo şi romanciera cu bestselleruri The New York Times, Jean Kwok, au primit anumite criterii. În primul rând, poveştile trebuiau să fie plasate în perioada acoperită de Agatha Christie. Ele puteau să se bazeze pe personaje şi situaţii care au apărut în oricare dintre romanele şi nuvelele cu Marple, dar nu aveau voie să includă personaje sau evenimente din cărţile lui Christie în care nu apare Marple şi nici să inventeze vreo poveste pe care Christie însăşi nu a abordat-o. 

Mosse a fost de acord că personajul este foarte relevant în acest moment. „Cred că are integritate”, a spus ea. „Trăim vremuri în care se pare că există o mare lipsă de integritate”.

La 15 septembrie 2022 se împlinesc 132 de ani de la naşterea marii scriitoare. Agatha Christie este cunoscută în întreaga lume drept „regina crimei“. A scris 80 de romane poliţiste şi colecţii de povestiri, precum şi 19 piese de teatru (dintre care „Cursa de şoareci” este cea mai longevivă din istorie) şi şase romane publicate sub pseudonimul Mary Westmacott. Hercule Poirot, cel mai celebru detectiv din romanele poliţiste de la Sherlock Holmes, a fost creat pentru primul roman al Agathei Christie, „Misterioasa afacere de la Styles”. Poirot şi Miss Marple au devenit faimoşi la nivel mondial şi au făcut subiectul multor filme realizate pentru marele şi micul ecran.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.