Ministrul Culturii anunţă că îşi propune schimbarea legislaţiei în baza căreia este ocupată funcţia de director al Teatrului Naţional Bucureşti (TNB). „Eu vă pot garanta că în mandatul meu niciun concurs nu este, nu va fi şi nu poate fi aranjat”, adaugă ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 
„Eu am avut o discuţie cu diverşi reprezentanţi, o să mai merg la teatru încă o dată. Viziunea mea în acest moment este să avem o schimbare a Legii 189 a managementului cultural în care îmi doresc ca managerul artistic să fie cel care este manager general, iar adjunctul să fie directorul operaţional, pentru că acum nu poţi avea concurent pe director de teatru decât dacă e absolvent de IATC sau de studii artistice. Acolo nu se învaţă nici Legea achiziţiilor publice, nici dreptul muncii, nici nimic. Faţa unui teatru trebuie să fie artistul, cel care se ocupă de repertoriu, de trupă şamd şi vreau să schimbăm această lege şi să avem un director pe noua lege la Teatrul Naţional până în luna iunie”, a afirmat ministrul Culturii la emisiunea Insider Politic de la Prima Tv, sâmbătă.
El spune că un teatru precum TNB nu poate rămâne o perioadă prea lungă cu conducere interimară. Romaşcanu adaugă că probabil în martie va avea loc dezbaterea „largă” în Parlament. Romaşcanu mai spune că membrii coaliţiei aflate la guvernare sunt de acord cu modificarea. 
„Responsabilitatea unei comisii de a trece de un examen un director la Teatrul Naţional este percepută de acei oameni extrem de acut şi vor fi întotdeauna extrem de exigenţi. Vor mai exigenţi decât cu oricine din orice alt teatru din ţara asta. Şi vom avea, dacă nu reuşim să schimbăm legile şi să dăm posibilitatea să fie numele pe care ni-l dorim cu toţii în faţa unui teatru bun, vom putea avea surpriza să nu reuşim să trecem artişti directori la Teatrul Naţional fără ca ei să fie neapărat în suferinţă profesională, ci pur şi simplu nivelul de exigenţă în acest moment, pentru acea poziţie, este extrem de ridicat”, adaugă ministrul.
Lucian Romaşcanu este de părere că actualul director interimar al TNB, Mircea Rusu, ar trebui să demisioneze din funcţie dacă intenţionează să concureze pentru acest post pe care să îl ocupe prin concurs, pentru ca „toată lumea să intre cu aceleaşi şanse, cu acelaşi know how, cu aceleaşi opţiuni”. 
„Eu vă pot garanta că în mandatul meu niciun concurs nu este, nu va fi şi nu poate fi aranjat”, adaugă ministrul.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.