Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat joi, la Muzeul Satului din Capitală, în cadrul „Conferinţei Naţionale de Educaţie Muzeală”, că în ianuarie 2024 „ne propunem să includem dosarul „Foste închisori comuniste din România” în Lista indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO. Dosarul cuprinde cinci foste penitenciare, monumente istorice, reprezentative pentru fenomenul represiunii comuniste din România. Ele răspund cerinţelor UNESCO privind autenticitatea şi integritatea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, continuă prin Institutul Naţional al Patrimoniului, demersurile pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a „Ansamblului monumental realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu” (2018) şi a „Frontierelor Imperiului Roman - Dacia” (2023), a precizat Raluca Turcan, de Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO. 

„Felicit toţi directorii şi specialiştii din instituţiile culturale pentru proiectele derulate în beneficiul tinerei generaţii, pentru că doar aşa reuşim să integrăm repere culturale în educaţia copiilor. De asemenea, proiectele destinate adulţilor au, în contextul consumului încă redus de produse culturale, un rol esenţial în deschiderea instituţiilor către public, dar şi a publicului către acestea”, a declarat Turcan, subliniind că „nu putem elimina barierele de înţelegere şi de percepţie în ceea ce priveşte consumul cultural - fără să punem în valoare bogatul patrimoniu de care dispune ţara noastră, atât prin investiţii în patrimoniul construit, cât şi prin valorificarea oportunităţilor României ca membru UNESCO”.

Ministrul Culturii a transmis că „prioritatea zero a mandatului de ministru este accelerarea demersurilor care vizează patrimoniul, iar cu efortul colegilor mei din Ministerul Culturii şi în parteneriat cu autorităţile locale şi cu instituţiile de cultură, am reuşit să deblocăm proiecte importante în domeniul patrimoniului şi să identificăm surse de finanţare pentru a restaura şi a pune în valoare alte obiective”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.