Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a transmis luni că, în cazul Roşia Montană, este necesar să fie făcută distincţia între conservarea, restaurarea şi punerea în valoare a patrimoniului istoric şi stadiul în care se află dosarul pentru includerea în patrimoniul UNESCO. Patrimoniul este deja clasat şi protejat de legea românească, spune el, iar principala piedică în calea restaurării complete a zonei nu are legătură cu procedura pentru includerea în patrimoniul UNESCO, ci cu faptul că în regiune nu există un plan urbanistic general.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Culturii a transmis luni că va organiza, „în perioada următoare”, o întâlnire cu primăria localităţii Roşia Montană, pentru a discuta „coordonatele unui program specific de susţinere şi asistenţă tehnică în zonă”.

„În momentul de faţă, principala piedică în calea dezvoltării durabile a zonei o reprezintă lipsa unui Plan Urbanistic General (PUG). Instituţia noastră va propune Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei să finanţeze acest PUG, prin programul aflat deja în derulare, pentru finanţarea zonelor incluse în patrimoniul UNESCO”, se arată într-un comunicat remis News.ro.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a precizat: „Este necesar să facem distincţia între conservarea, restaurarea şi punerea în valoare a patrimoniului istoric de la Roşia Montană, pe de o parte, şi stadiul în care se află dosarul pentru includerea în patrimoniul UNESCO, pe de altă parte, întrucât sunt două lucruri total diferite. Patrimoniul este deja clasat şi protejat de legea românească, iar principala piedică în calea restaurării complete a zonei nu are legătură cu procedura pentru includerea în patrimoniul UNESCO, ci cu faptul că în regiune nu există un PUG”.

Ministerul Culturii va finaliza curând, după cum a anunţat, procedurile pentru clasarea clădirilor istorice valoroase de la Roşia Montană, cum ar fi biserici, amenajări hidrotehnice (lacuri cu baraje), astfel încât acestea să poată fi restaurate.

„Vom relua demersurile pentru transferul Muzeului Mineritului Aurifer de la Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri la Ministerul Culturii pentru a-l putea dezvolta şi pune în valoare”.

Institutul Naţional al Patrimoniului va lansa proiectele de restaurare pentru monumentele istorice de la Roşia Montană, prin Programul Naţional de Restaurare. Primele obiective propuse pentru a fi restaurate sunt casele parohiale reformată şi greco-catolică.

Includerea în patrimoniul UNESCO a zonei Roşia Montană nu înseamnă neapărat atragere de fonduri pentru restaurare. UNESCO poate oferi consultanţă în vederea protejării sitului. Includerea în patrimoniul UNESCO înseamnă creşterea vizibilităţii  zonei la nivel internaţional şi eliminarea riscului de a fi declasată.

„Valoarea zonei Roşia Montană este recunoscută deja de forurile internaţionale şi naţionale, iar procedura de includere în Patrimoniul UNESCO trebuie reluată în mod clar. În urma consultărilor interministeriale se va lua o decizie la nivelul Guvernului legată de oportunitatea momentului reluării procedurilor de înscriere a dosarului”, a mai precizat Gheorghiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.