Ministerul Culturii a transmis marţi că directorul Bibliotecii Naţionale a României (BNaR), Octavian Gordon, a dispus blocarea accesului la consultarea lucrărilor de doctorat fără consultarea MC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma acuzaţiilor la adresa conducerii Bibliotecii Naţionale a României apărute în spaţiul public în ultima săptămână, conform cărora direcţiunea ar urmări blocarea accesului la tezele de doctorat aflate în fondul instituţiei, ministrul Culturii, Corina Şuteu, a iniţiat discuţii cu Octavian Gordon, directorul general BNaR, şi cu Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei, pentru a găsi soluţia legală cea mai potrivită pentru problemele semnalate.

Tezele de doctorat susţinute şi nepublicate intră în Fondurile Bibliotecii Naţionale într-un singur exemplar, exclusiv în Fondul Intangibil, conform Legii Depozitului Legal nr. 111 din 21 noiembrie 1995, republicată, privind Depozitul Legal de documente, potrivit site-ului Ministerului Culturii.

În baza Legii nr. 111/1995, Biblioteca Naţională a României este organizatoarea, la nivel naţional, a Depozitului Legal, care reprezintă Fondul intangibil al patrimoniului cultural naţional mobil, conform următoarelor articole: ART. 1 (1). Se constituie şi se organizează Depozitul legal de documente, denumit în continuare Depozitul legal; ART. 1 (2). Depozitul legal reprezintă fondul intangibil al patrimoniului cultural naţional mobil; ART. 8 (4). Tezele de doctorat se trimit, în câte un exemplar, la Biblioteca Naţională a României, de către Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, şi la Biblioteca Academiei Române, de către universităţile responsabile; ART. 15 (h). [Biblioteca Naţională a României] reţine, prelucrează, depozitează şi conservă, ca fond intangibil, câte un exemplar din documentele primite cu titlu de depozit legal şi distribuie celelalte exemplare beneficiarilor prevăzuţi la art. 7 şi art. 8 - 10.

”În septembrie 2016, Octavian Gordon, directorul general al Bibliotecii Naţionale a României, a decis modificarea articolului 3.14 din Regulamentul privind accesul utilizatorilor la colecţiile şi serviciile Bibliotecii Naţionale, dispunând - în urma consultării avute cu specialiştii din Biblioteca Naţională a României - sistarea comunicării, prin sălile de lectură, a exemplarelor originale din tezele de doctorat, pentru a putea pune în aplicare şi a respecta Legea Depozitului Legal nr. 111/1995. Decizia a fost luată fără consultarea Ministerului Culturii, care nu a intervenit în acest proces, câtă vreme el ţine de reglementările interne ale Bibliotecii Naţionale”, a transmis Ministerul Culturii.

În acelaşi timp, decizia a avut în vedere satisfacerea nevoilor de informare ale publicului, Biblioteca Naţională a României punând la dispoziţie, in situ, varianta electronică a tezelor de doctorat intrate în colecţiile Depozitului Legal - Fondul Intangibil în format electronic, pe două staţii de lucru (calculatoare) aflate în Sala de Ştiinţe Economice ”Virgil Madgearu”, precum şi copii-substitut ale tezelor de doctorat în format tipărit, care se realizează în ordinea înaintării cererilor, în limita resurselor umane şi tehnice disponibile.

În privinţa accesului membrilor Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), Ministerul Culturii spune că cererile din partea acestora şi ale Ministerului Educaţiei vin prin adrese oficiale, prin Secretariatul Bibliotecii Naţionale a României, sunt prioritare şi sunt încadrate pe alt flux de lucru de Serviciul Depozit Legal. Toate cererile venite pe această cale sunt rezolvate în timp util, păstrându-se legătura cu persoana delegată de minister în această speţă.

”Un lucru important de precizat este că exemplarul intrat în Depozitul Legal - Fondul Intangibil reprezintă exemplarul-martor în instanţă. Facultăţile păstrează în colecţiile bibliotecilor lor exemplare din tezele de doctorat susţinute, exemplare la care accesul este liber, prin sălile de lectură. În cazul unor procese de plagiat, instanţele se adresează direct şi exclusiv Bibliotecii Naţionale a României pentru punerea la dispoziţie a tezelor care formează obiectul unui proces, tocmai pentru că există garanţia că, intrate în Depozitul Legal - Fondul Intangibil, nu pot apărea suspiciuni de sustragere, adăugare, înlocuire de fragmente din lucrare. De altfel, toate exemplarele intrate în Depozitul Legal - Fondul Intangibil (cărţi, periodice, CD-uri etc.) sunt considerate exemplare-martor în instanţă în procesele de drepturi de autor”, se arată pe site-ul cultura.ro.

Conform legislaţiei actuale, Biblioteca Naţională a României trebuie să primească un exemplar pentru Fondul Intangibil, prin Legea nr. 111/1995 privind Depozitul Legal de documente, precum şi un exemplar pentru colecţiile curente (accesibile în sălile de lectură), prin H.G. 134/2016 privind modificarea şi completarea Codului studiilor universitare de doctorat, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 681/2011.

În cazul în care Biblioteca Naţională a României primeşte un singur exemplar dintr-un titlu, acesta intră automat în Fondul Intangibil - Depozitul Legal.

Directorul General al Bibliotecii Naţionale a României a solicitat Ministerului Educaţiei clarificarea şi rezolvarea printr-un act legislativ a suprapunerii dintre H.G. 134/2016 privind modificarea şi completarea Codului studiilor universitare de doctorat, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 681/2011, şi Legea nr. 111/1995 privind Depozitul Legal de documente, astfel încât Biblioteca Naţională să primească două exemplare din fiecare teză de doctorat - una pentru Fondul Intangibil, cealaltă pentru consultare în sălile de lectură.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.