Ministerul Culturii anunţă că în perioada august - decembrie, lunar, va lansa concursuri de proiecte de management pentru instituţiile aflate în interimat, cu excepţia celor care au litigii în desfăşurare cu privire la aplicare legii speciale. Totodată, din această lună demarează evaluările anuale de management pentru instituţiile publice de cultură din subordine care funcţionează pe baza unor proiecte de management aprobate.
„Evaluarea performanţei manageriale nu este doar o obligaţie legală, ci şi o expresie a respectului faţă de public, faţă de misiunea culturală a fiecărei instituţii, dar şi faţă de personalul care contribuie la vitalitatea acestora. Ne dorim ca aceste evaluări să ofere un tablou clar şi echilibrat al activităţii din instituţiile culturale, dar şi un sprijin real în procesul de dezvoltare strategică a acestora”, transmite Ministerul Culturii într-un comunicat.
Potrivit MC, prelungirea conducerilor interimare „a devenit o vulnerabilitate atât la nivel central, cât şi la nivel local. Lipsa unei viziuni asumate prin proiect de management, incertitudinea decizională şi dificultatea de a planifica strategic sunt doar câteva dintre efectele colaterale ale acestor formule provizorii”.
Ministerul Culturii consideră că „stabilitatea managerială este o condiţie-cheie pentru dezvoltarea sustenabilă a instituţiilor publice de cultură. Tocmai de aceea, în perioada august – decembrie a.c., lunar, vom lansa concursuri de proiecte de management pentru instituţiile aflate în interimat, cu excepţia celor care au litigii în desfăşurare cu privire la aplicare legii speciale. Ne propunem ca prin aceste concursuri să selectăm manageri cu experienţă, integritate şi viziune, capabili să asigure o dezvoltare durabilă şi performantă a instituţiilor culturale. Procedurile de evaluare şi concursurile de proiecte de management se vor desfăşura cu respectarea princiipilor de transparenţă şi corectitudine pentru a preveni litigii ulteriore, generate din lipsa acestora”.
„Prin aceste demersuri, aspirăm să consolidăm încrederea publicului în instituţiile culturale şi în capacitatea acestora de a răspunde nevoilor reale ale societăţii. În acest sens, Ministerul Culturii va iniţia o modificare a legii speciale aplicabile, sub forma unei iniţiative legislative a Guvernului, în proxima sesiune parlamentară, după consultarea tuturor celor implicaţi, actul normativ rezultat urmând a produce efecte juridice după aprobarea sa de către Parlamentul României”, subliniază MC.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.