Arheologii din Serbia au îndepărtat cu grijă nisipul şi pământul de pe lemnul antic al unei nave romane descoperite de mineri într-o vastă carieră de cărbune, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După ce un excavator de la mina Drmno a descoperit nişte lemn, experţii de la situl unei foste aşezări romane din apropiere, cunoscută sub numele de Viminacium, încearcă să păstreze scheletul navei, a doua descoperire de acest fel în zonă din 2020 încoace.

Vasul făcea probabil parte dintr-o flotă fluvială care deservea oraşul roman întins şi foarte dezvoltat, cu 45.000 de locuitori, care avea un hipodrom, fortificaţii, un forum, un palat, temple, amfiteatru, apeducte, băi şi ateliere.

Este posibil ca nava să fi fost construită încă din secolul al III-lea sau al IV-lea d.Hr., când Viminacium era capitala provinciei romane Moesia Superior şi avea un port în apropierea unui braţ al fluviului Dunărea, potrivit arheologului principal Miomir Korac.

„Putem presupune că această navă este romană, dar nu suntem siguri de vechimea ei exactă”, a declarat el pentru Reuters.

Pentru ca lemnul să nu putrezească în soarele fierbinte al verii, Korac a precizat că acesta a fost mai întâi stropit cu apă şi depozitat sub un cort.

Potrivit arheologilor, cele două nave şi trei canoe care au fost descoperite până acum în regiune fie s-au scufundat, fie au fost abandonate pe malul râului.

Mii de artefacte descoperite în Viminacium, în apropiere de oraşul Kostolac, la 70 de kilometri est de Belgrad, vor fi expuse alături de cea mai recentă descoperire.

Ar fi dificil de mutat corpul navei de 13 metri recent descoperită fără a o sparge, potrivit lui Mladen Jovicic, membru al echipei de specialişti.

„Prietenii noştri ingineri vor pregăti o structură specială care va fi ridicată de o macara şi... va urma întregul proces de conservare treptat”, a declarat el.

Viminacium a fost subiectul unor săpături încă din 1882, dar, potrivit arheologilor, doar 5% din sit, care este mai mare decât Central Park din New York şi remarcabil prin faptul că nu este îngropat sub o metropolă modernă, a fost explorat în profunzime.

Ţigle de aur, sculpturi din jad, mozaicuri şi fresce, artefacte şi oasele a trei mamuţi au fost găsite până acum.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.