MINA, primul muzeu de artă imersivă din România, va putea fi vizitat, de vineri, în fosta fabrică de calculatoare ICE Felix, renovată special pentru acest proiect. Inaugurarea de joi a strâns în spaţiul de 2.500 de metri pătraţi zeci de persoane care au asistat la două spectacole: „Gustav Klimt” şi „Lumea subacvatică”. Durata aproximativă a spectacolelor este de 30 de minute.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secţiunile principale ale MINA vor fi spaţiul imersiv cu proiecţii 360, MINA Kids, spaţiu dedicat instalaţiilor educative şi interactive pentru copii, care va fi deschis după 1 septembrie, o zonă dedicată expoziţiilor temporare sau evenimentelor şi o zonă de lounge şi cafeneaua. 

Ulterior, organizatorii vor lansa şi Laboratorul de Inovaţie, locul în care comunitatea de artişti şi dezvoltatori va avea acces la ultimele tehnologii şi unde vor fi găzduite rezidenţe de creaţie şi noi proiecte şi spaţiul expoziţional de New Media Art. 

„Sunt foarte încântată de amprenta pe care o vom lăsa asupra acestui oraş, nu este una mică, este una de 2.500 de metri pătraţi atunci când vom lansa între spaţiul, şi ne gândim să devină scenă de expunere şi promovare a întregii comunităţi creative”, a spus Sorina Topceanu, cofondator, la vernisaj. 

„Încă din 2019 ne gândim să facem acest proiect, am vizitat foarte multe spaţii în diferite oraşe ca să putem gândi o arhitectură care să ne placă atât de mult pentru a desfăşura multe evenimente”, a afirmat Mădălina Ivaşcu, cofondator MINA. 

Expoziţia imersivă „Gustav Klimt” este o producţie multimedia care cuprinde peste 60 dintre cele mai cunoscute opere ale celebrului artist, din întreaga sa activitate, opere expuse în muzee din toată lumea. Printre acestea se numără „Doamna cu Evantai”, unul dintre cele mai valoroase tablouri vândute la o licitaţie în Europa, „Sărutul”, cea mai cunoscută lucrare a sa şi considerată o comoară naţională a Austriei şi „Portretul Adelei Bloch-Bauer”, cunoscută ca „Doamna în Aur”, cea mai reprezentivă lucrare a perioadei de aur a lui Gustav Klimt.

Este atât o expoziţie de artă, cât şi o călătorie imersivă prin capodoperele lui Klimt, cu fiecare piesă meticulos animată şi expusă 360, într-un spaţiu de 7 metri înălţime.

În al doilea show imersiv, publicul va călători în „Lumea subacvatică” din Delta Dunării, Marea Neagră şi în adâncurile oceanului. Spectacolul este unul educaţional despre biodiversitatea apei şi conştientizarea modului în care putem contribui la o lume mai curată şi la protejarea speciilor.

Ghidul muzeului va fi un avatar cu inteligenţă artificială

„Eu sunt MINA, ghidul tău personal în cel mai mare centru de artă new media din sud-estul Europei”, sunt cuvintele cu care îşi începe experienţa fiecare vizitator. MINA este un avatar cu inteligenţă artificială special pregătit pentru a oferi toate informaţiile necesare celor interesaţi. În timp ce îşi îndeplineşte atribuţiile de ghid clasic, MINA are un caracter special prin faptul că poate să interacţioneze şi în funcţie de interesele fiecărui vizitator în parte, personalizându-i experienţa.

Avatarul este un ghid dezvoltat pe baza celor mai eficiente şi mai noi modele de reţele neurale. Pe lângă ChatGPT, au fost integraţi mai mulţi algoritmi de inteligenţă artificială pentru fiecare componentă din pipeline-ul său, cum este şi Audio2Face de la NVIDIA Studio, prin care chipul avatarului 3D se animă în timp real. Mişcarea pleoapelor, a buzelor, mimica îi permit să interacţioneze cu publicul cât mai natural, prin faptul că este capabilă să audă întrebările, gândeşte răspunsurile şi apoi le comunică. Experienţa se desfăşoară în timp real, iar utilizatorii pot purta o conversaţie cu un avatar umanoid futurist. MINA este realizată de Mihai Cojocaru şi rec.on.

Perioada în care poate fi vizitată expoziţia: 25 august 2023 - 31 ianuarie 2024, de miercuri până sâmbătă, între 12:00-23:00, iar duminică între 12:00-22:00

Biletul, care costă 50 de lei, poate fi achiziţionat de pe site-ul oficial minamuseum.com sau la sediul muzeului din strada George Constantinescu 2-4.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.