Filosoful Mihai Şora a scris marţi, pe pagina sa de Facebook, câteva cuvinte despre ceremonia care a avut loc în urmă cu o zi la Palatul Cotroceni, unde a fost decorat, alături de prietenul Neagu Djuvara, la împlinirea vârstei de 100 de ani, spunând că a constatat că au laolaltă 200 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mi-a făcut mare plăcere să-l revăd ieri pe Neagu Djuvara, să depănăm câteva amintiri din copilăria noastră muzicală, fiind noi două «victime» ale învăţământului pianistic, cu grozave strădanii din partea profesorilor, rigle peste degete şi alte asemenea gingăşii armonice… fără vreun rezultat concertistic notabil (după cum s-a adeverit ulterior)”, a scris Mihai Şora.

Filosoful Mihai Şora şi istoricul Neagu Djuvara au depănat câteva amintiri în biblioteca de la Palatul Cotroceni. ”Aseară, în biblioteca Palatului Cotroceni, unde am putut rămâne câteva clipe în intimitate, am constatat că avem laolaltă aproape două sute de ani (socoteala am făcut-o eu, Neagu a confirmat-o)”, a constatat filosoful, care a adăugat că va reveni cu o povestire cât de curând. 

El a scris şi câteva impresii despre ceremonie şi personajele principale ale evenimentului. ”Preşedintele Iohannis a fost foarte-foarte înalt, aşa cum prevăzusem, zâmbitor şi cald; protocolul - impecabil; jurnaliştii - cam departe de noi doi; iar noi doi - mititeluţi şi emoţionaţi, ceea ce, de asemenea, prevăzusem”. 

Mihai Şora şi Neagu Djuvara au primit, luni, din partea preşedintelui Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler.

"Este o onoare pentru mine ca în numele statului român să vă înmânez Ordinul Naţional Steaua României, cinstind astfel opera omnia a fiecăruia dintre dumneavoastră. În nume personal şi, sunt convins, în asentimentul compatrioţilor noştri, vă felicit pentru impresionantele realizări ce stau mărturie unor cariere, vieţi şi caractere exemplare", a spus preşedintele.

Şeful statului a afirmat că cei doi au trasat în domeniile istoriei şi filosofiei adevărate repere de cunoaştere, cu un "profund ataşament etic". "România a fost binecuvântată în secolul unităţii sale naţionale cu intelectuali de marcă, având astfel privilegiul de a contribui la progresul civilizaţiei", a spus Iohannis.

Preşedintele i-a transmis lui Djuvara că a făcut un "dar" către generaţiile tinere prin înţelegerea trecutului şi respectul valorilor, iar Mihai Şora a "condus spiritul prin zbuciumul vieţii contemporane" pentru întreaga ţară, "ca prin dialoguri, dileme şi interogaţii să ne putem orienta în faţa provocărilor prezentului".

Neagu Djuvara a rostit şi el câteva cuvinte după primirea decoraţiei, mulţumindu-i preşedintelui. "Mă simt foarte măgulit şi vă spun că m-am strivit aşa de întâmplări ca la 100 de ani să mai ai prilejul de a primi recompense şi decoraţii şi mă simt mititel de tot şi vă mulţumesc din suflet pentru cuvintele pe care le-aţi spus", a spus istoricul.

Mihai Şora i-a mulţumit şi el şefului statului pentru decoraţie. "Sunt foarte mişcat şi mulţumesc din tot sufletul pentru această decoraţie pe care o primesc ca pe o mare onoare ce mi se acordă. Nu ştiu în ce măsură o merit, dar oricum sunt recunoscător", a afirmat filosoful.

Neagu Djuvara a împlinit 100 de ani pe 18 august, iar Mihai Şora va atinge centenarul pe 7 noiembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.