Mezzosoprana Viorica Cortez va primi însemnele de Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare al Republicii Franceze, după ce miercuri, de Ziua Naţională a Franţei, a fost semnat decretul în acest sens, se arată într-un comunicat remis News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Născută la Bucium, pe 26 decembrie 1935, Viorica Cortez şi-a început cariera muzicală la 17 ani, ca solistă a Corului „Gavriil Musicescu” din Iaşi. A urmat cursurile Şcolii de Muzică, apoi ale Conservatorului din localitate, desăvârşindu-şi pregătirea la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, la clasa Artei Florescu.

A câştigat câteva dintre cele mai importante competiţii vocale: Toulouse (1964), 's-Hertogenbosch (1965) şi Concursul International „George Enescu” (Bucureşti, 1967).

Angajată a Operei din Bucureşti, a părăsit România în 1970, din pricina autorităţilor comuniste, care încercau să îi zădărnicească afirmarea internaţională.

Viorica Cortez a avut una dintre cele mai bogate cariere internaţionale. Prezenţele, unele record, pe scenele de la Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, Opera din Paris, Arena din Verona, Gran Teatre del Liceu din Barcelona, Lyric Opera din Chicago, pleiada de parteneri, dirijori şi regizori dintre cei mai valoroşi, amploarea repertoriului, longevitatea şi înzestrările artistice ieşite din comun definesc portretul uneia dintre cele mai complete artiste lirice ale ultimilor 40 de ani.

Căsătorită în România cu sculptorul Marcel Guguianu, Viorica Cortez a devenit, mai târziu, în Franţa, soţia compozitorului Emmanuel Bondeville, secretar permanent al Academiei de Arte Frumoase, apoi, după moartea acestuia, a istoricului de origine română Adolf Armbruster. Din primul mariaj, artista are o fiică, pe Cătălina. Ambele locuiesc la Paris.

În prezent, Viorica Cortez îşi împarte timpul între masterclasses, jurii internaţionale şi lecţii de canto particulare, fără a neglija invitaţiile de prelungire a carierei în roluri de compoziţie. De asemenea, în perioada 2013 - 2015 mezzosoprana Viorica Cortez a fost invitata câtorva evenimente organizate de Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultura: lansarea volumului „Cortez” de Marius Constantinescu (2013), gala aniversară „Viorica Cortez şi prietenii" (2014) şi Recitalul omagial „Enescu 60" (2015).

Detaliile ceremoniei de decernare a înaltei distincţii vor fi comunicate ulterior.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.